Реклама / Ads
2| 4806 |18.08.2015 НОВИНИ

Г. Коритаров: Бежанската криза може да създаде нов модел на сигурност в ЕС

.
Георги Коритаров
Бежанската криза може да доведе до появата на нов модел на сигурност в Европейския съюз, включващ прилежащи страни и такива, които са кандидат-членки. Това коментира пред БНР журналистът Георги Коритаров по повод имигрантите, които пристигат в Македония на гара "Гевгелия“.
 

Има изключителна интензивност на пристигащите имигранти в Македония. За последните 3 дни там са пристигнали над 3600 души от районите, където има тежки кризи.Такова струпване за толкова кратко време е впечатляващо. Проблемът на бежанските вълни от Афганистан и Сирия обаче е проблем на цяла Европа. Македония в никакъв случай не е най-сериозната точка на концентрация на бежанци. В Турция те са над 2 млн. и голяма част от тях се опитват да проникват към Сърбия, Унгария и т.н., продължава Коритаров.

 

Става дума не непременно за страни от Европейския съюз, въпреки че крайната цел на бежанските вълни е да попаднат в Западна Европа. Ние сме свидетели на изключително нестандартна картина. В тази криза съществува една възможност, която много скоро ще излезе на повърхността и ще стане повод за интензивно политическо мислене. България, Унгария, Австрия са членки на Европейския съюз. Сигурността на страните членки на ЕС зависи от това до каква степен ще се справят с гарантирането на сигурност в страни, които не са членки на ЕС, но са със статута на кандидат-членки като Македония и Турция.

 

Коритаров обясни, че днешното разбиране за сигурност в ЕС и разширеното понятие за съюз с кандидатстващите страни е много по-комплексно отколкото формалните принципи за единна политика в сферата на външните отношения и сигурността, която има той.

 

Тази криза би могла да доведе до мисли върху възможността за институционализиране на нов модел за сигурност не просто на ЕС, а и включването на прилежащи страни и такива, които са кандидатки за членство. По този начин, през понятието сигурност, се разширява фактическата зона на ЕС като колективна отговорност. До идеята за нова формула за разширяване на Евросъюза крачката е малка, каза още Коритаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6444 |13.08.2015 Проф. Кр. Петков: Кредиторите правят пари от гръцката криза . 0| 6139 |17.07.2015 Горанов увери: Гарантирано е, че гръцката криза няма да ни засегне . 0| 7457 |05.07.2015 Софиянски: Грък в криза е по-добре от българин при Борисов . 0| 5251 |04.07.2015 Не е потвърдено, че ЕЦБ ще ни отпусне помощ заради гръцката криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads