Реклама / Ads
20| 5468 |26.11.2010 НОВИНИ

Корнезов: Танов и Цветанов са извършили престъпление

.
Любен Корнезов
Борис Велчев обясни, че няма как прокуратурата да образува досъдебно производство срещу тях заради набедяване в престъпление на Румен Петков, тъй като това не извършено пред надлежен орган на властта.
 


Депутатът от БСП Румен Петков представи документи от Върховната касационна прокуратура, с които се доказва, че срещу него няма образувано досъдебно производство и повдигнато обвинение.Скандалът тръгна след твърденията на вицепремиера Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов, че докато е оглавявал МВР Петков е посредничил между престъпни групировки за разпределение на наркопазара.

Бившият вътрешен министър заяви още, че ще изпрати документите в американското посолство, тъй като преди дни от САЩ му отнеха визата.

„Двамата господа - Цветанов и Танов, със своите изявления са извършили престъпление по член 286 от Наказателния кодекс: който набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, се наказва с лишаване от свобода до 6 години затвор.” Така коментира случилото се от юридическа гледна точка Любен Корнезов от БСП.

„Господин главен прокурор, законът е във Ваши ръце, и Вие сте подчинен на закона. Вие сте длъжен да образувате и наказателно производство срещу Танов и Цветанов за извършено престъпление от общ характер и да им се потърси отговорност за безотговорните изявления и обвинения.”, призова още Корнезов и добави: „Да са мислили, когато говорят и когато обвиняват. Сега да видим дали имаме прокуратура или имаме хора, които само стоят на стола, без да изпълняват своите ангажименти.”

Няма как прокуратурата да образува досъдебно производство срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и началника на Агенция „Митници” Ваньо Танов заради набедяване в престъпление на Румен Петков. Това каза в Смолян главният прокурор Борис Велчев по повод призива на депутата Любен Корнезов.

Не съм чул призива, но зная текста в Наказателния кодекс, който регулира така нареченото набеждаване, обясни Велчев и добави, че за да има такова, то трябва да се извърши пред надлежен орган на властта, т.е. орган, който има функции в досъдебното производство, а не в медиите.

Когато се изнесат неверни и позорящи обстоятелства в медиите, има други състави, които се прилагат, и те се преследват по тъжба на пострадалия, каза още Велчев. Той бе категоричен, че няма основание за досъдебно производство, защото чл. 286 изисква набеждаването да се извърши пред надлежен орган на властта, а медиите не са такъв орган.

Борис Велчев коментира и създаването на специализирани съдилища. Той обясни, че със сигурност никои не си е и помислял, че към министъра на вътрешните работи могат да се създадат специализирани съдилища. „Ние продължаваме да очакваме законопроект за създаване на специализирани съдилища и дано той да бъде направен бързо, за да стане ясно, че специализирани съд и извънредния съд са две различни неща, подчерта Главният прокурор. По думите му се чака становище на Венецианската комисия, което забавя работата на Народното събрание в това отношение, но ще се „прояви търпение”, заключи той.

Борис Велчев проведе близо тричасова среща с ръководството на прокуратурата в Смолян. Той се срещна с окръжният прокурор на Смолян Даниела Ангелова, кметът на Смолян Дора Янкова и областния управител инж. Стефан Стайков. На изпращане от Смолян той получи за подарък родопска каба гайда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7690 |25.11.2010 Цветанов: Ако кажа, нещата ще бъдат много страшни! . 46| 7061 |25.11.2010 М. Спасов: Скандалът ще приключи, ако Цветанов каже кои фирми е консултирал . 15| 5948 |25.11.2010 Ат. Атанасов: Дупето ми е свикнало; преди Цветанов е имало и по-остри таралежи . 9| 5189 |24.11.2010 Цв. Цветанов: Няма разработка за В. Танов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads