Реклама / Ads
0| 6590 |28.06.2022 НОВИНИ

Кошлуков е вреден за БНТ: Отстранените от обществената телевизия говорят

.
Остри думи и попарващи критики се чуха в коридора на Съвета за електронни медии докато в зала се изслушваха кандидатите за нов генерален директор. Главните герои - настоящият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков, който се бори за втори мандат и отстранените по негово време титани в българската журналистика и авторитети в БНТ.
 

Пред медиите критики отправиха Горан Благоев, Камен Алипиев и Боряна Пунчева. Според тях свободата на словото е ерозирала в БНТ, не се спазват елементарни принципи на журналистиката, а освен това има огромен натиск. 


Кошлуков = задкулисие 


"Тръгнах си от БНТ заради атмосферата, която Кошлуков създаде - нямаше плурализъм, имаше натиск. Предпочетох да имам свободата. Въпросът е БНТ дали ще е обществена телевизия, или ще е заложник на нечие задкулисие - вижте кой защитава Кошлуков и ще ви бъде ясно каква медийна свобода има в БНТ", заяви Горан Благоев пред медиите. 


По думите му ако Кошлуков бъде избран за втори мандат, това ще се отрази зле на БНТ. 


"Направете справка колко от предишните генерални директори са си позволявали да правят конкурси за вътрешни и външни продукции? Било е fairplay, за да може следващият генерален директор да започне що-годе на чисто, а не да наследява продукции и вкусове, които му завещава предишният. С толкова много активни конкурси в последните няколко месеца господин Кошлуков какво смята да прави? Стяга се за втори мандат или има нещо друго?", посочи още Благоев. 


Сделки на тъмно 


В лъжи и клевети обвини Емил Кошлуков Боряна Пунчева, която бе уволнена като шеф на филмопроизводството в БНТ, защото "не си вършела добре работата". Според публикацията на медията на 13 януари Пунчева е била извикана в отдел "Личен състав" на телевизията, където са й били връчени едновременно две заповеди. Първата е с дата 13 януари и е предупреждение за уволнение, а втората - с дата от 14 януари, е заповед за уволнение.


"Боряна Пунчева, която аз освободих, а съдът възстанови, отново подаде заявление за напускане, като само уточнихме, че е по взаимно съгласие", заяви днес по време на изслушването си Кошлуков. 


"Трудно мога да водя разговор с господин Кошлуков. Той с лекота борави с лъжи. Обвини ме, че не съм си гледала работата и затова ме е уволнил. Филмопроизводството не е било на ниво. Кошлуков продължава да продава един от най-успешните продукти на БНТ - сериалът “Под прикритие”, на който аз съм продуцент. Последният най-успешен проект на БНТ - сериалът “Порталът” е приет на сесия, която съм водила аз. Неговите думи лесно могат да се проверят. Ще заведа дело за публична клевета, изнасяне на лъжи. Кошлуков прикри факта за продажбата на този изключително скъп продукт, който струва над 12 милиона лева. Той го е продал за жълти стотинки на Нова телевизия, която е реален конкурент на БНТ и изкара немислими пари. Но БНТ няма право по този начин да сключва тайни договори. Това не е телевизията на Кошлуков", категорична беше Боряна Пунчева. 


Натиск и опраскване на неудобните 


"Няма да се върна в БНТ. Не заслужавах след над 30 години в тази телевизия да бъда опраскан по този начин. Спортът там в момента има трагичен вид и не мисля, че имам силите и енергията, за да ги върна в предишното им състояние. Всички знаят, че претекст за уволнението ми беше това, че нямах диплома за висше образования. Според мен причината за уволнението ми беше това, че бях неудобен - никога не се притеснявам да изразявам свободно мнението си. Случиха се някои неща още с назначаването на Кошлуков за програмен директор от господин Константин Каменаров.

Кошлуков показа добре разработени видеа, които са направени от колегите в БНТ", посочи Кошлуков. 


По думите му зад всички тези красиви неща се крият много проблеми в телевизията, свързани със липсата на критични въпроси от журналистите там. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3483 |28.06.2022 Кошлуков пред СЕМ: Повече технологии в БНТ ще направят телевизията по-гледаема . 0| 8586 |27.06.2022 Диков удари Кошлуков пред СЕМ: Програмата на БНТ е „тюрлю гювеч” - това падение трябва да спре . 0| 3319 |15.06.2022 Тошко разкри, че ИТН ще гласува заедно с ГЕРБ за сваляне на ”този вреден кабинет” . 0| 4643 |30.05.2022 Бивши журналисти от БНТ: Кошлуков не трябва да бъде допускан до конкурса за директор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads