Реклама / Ads
0| 2873 |13.12.2022 НОВИНИ

Косово подава кандидатурата си за членство в ЕС

.
Косово Източник: БГНЕС
Министър-председателят на Косово Албин Курти съобщи, че тази седмица страната му ще подаде кандидатурата си за членство в Европейския съюз. На правителственото заседание Курти посочи, че Косово е изпълнило условията за получаване на статута на страна, която е кандидат за членство в Общността.
 

Според Курти Европейският може да гарантира мира, сигурността и равенството между отделните членове. Затова той посочи, че мястото на Република Косово е в Общността, защото освен мира е важен и просперитетът.

 

Преди евентуалното членство Косово, страната трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година. 

 

Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха главни пътища през последните дни. Имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на бивш сръбски полицай на фона на нарастващото напрежение между властите и сръбското малцинство.

 

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008г. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех. 

 

Косово е призната за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС. Това са: Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

 

Има нежелание за разширяване на съюза сред 27-те страни членки на ЕС, но нахлуването на Русия в Украйна допринесе за влагане на усилия за подобряване на отношенията с шестте страни от Западните Балкани. Това са: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия. Косово е единствената страна в региона, която досега не е кандидатствала за членство в Общността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2846 |06.12.2022 ЕС изготвя ново предложение за Сърбия и Косово . 4| 3461 |06.12.2022 Ген. Атанасов: Нама да подкрепим първия мандат, кандидатурата на проф. Габровски е заради БСП . 7| 3998 |01.12.2022 Ивайло Мирчев, ДБ: ГЕРБ гледат към „Демократична България”, но подават топката към БСП и ДПС . 1| 2993 |30.11.2022 Радев към президента на Косово: България ще продължи да е ангажирана със сигурността на нашия регион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads