Реклама / Ads
122| 6016 |12.01.2012 НОВИНИ

Ив. Костов: Брутална е политическата корупция, безобразие!

.
Иван Костов
В България бил повреден моторът на икономическото развитие.
 

Търговията с гласове в момента върви в Народното събрание - това е брутална политическа корупция и тази покупка на независими депутати от страна на ГЕРБ ще продължи, заяви в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.

 

„Истина е, че ГЕРБ управлява с помощта на купени независими депутати - това вече е признато. До твърдиш, че даваш 17 хиляди лева за направа на закони, това е нелепо", заяви Иван Костов. Той обеща да направи справка колко закона са внесли независимите депутати. По думите на Костов е очевидно, че се плаща на тези депутати, за да гласуват и да правят мнозинството на ГЕРБ. „Това е безобразие - ти да купиш мнозинство, това е брутална политическа корупция на самата система", категоричен беше Костов.

 

Той прогнозира, че този процес ще се засилва. „Мнозина от независимите депутати си дават сметка, че те нямат повече път в политиката, защото това е ренегатство, което няма да им се прости отникъде. Сега те са крайно заинтересовани да вземат колкото се може повече от политиката", коментира Иван Костов. Той очаква и други депутати да се поблазнят от парите. „Става въпрос за огромни суми - това са 17 хиляди лева на месец, за 20 месеца това са 340 хиляди лева, които са пари на данъкоплатеца", аргументира се той. „Тези пари не ги вади Бойко от джоба си", каза Костов и допълни, че това са пари от държавната субсидия, която се дава за партийна дейност, а те ги дават на депутати. Народните представители няма как да отговарят на критерия за партийна дейност, защото са физически лица, допълни лидерът на ДСБ.

 

Костов напомни, че сините искат Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси да се занимае с казуса. „Тя трябва да извика счетоводителите или онези, които се занимават с финансите на партия ГЕРБ, да дадат обяснение за всеки лев, който са платили на независим депутат и да го защитят с документи", смята Иван Костов. Според лидера на ДСБ финансовият министър не носи вина за случилото се, защото той е изпълнил едно макар и порочно тълкувание на закона. Вина имала партия ГЕРБ, която е извършила покупката на депутатите. Това е тежко нарушение на закона, пред което си затварят очите и Сметната палата, и другите органи, смята още Костов. Според него не законът отваря вратичка, а тези които го прилагат. „Там ясно е разписано, че тези пари са само за партийна политическа дейност, която в България могат да извършват лица, които са регистрирани по Закона за политическите партии - това са само юридически лица, а не физически", уточни лидерът на ДСБ.

 

Лидерът на ДСБ не приема сериозно посланията за предсрочен вот. Въпреки, че заяви готовността на „Синята коалиция" за предсрочни избори, Иван Костов по-скоро отхвърли тезата за нуждата и вероятността в страната да има предсрочни парламентарни вот. „Ние не се опасяваме от избори, ако дойдат, ще бъдем много по-силни в парламента", допълни той. До такива избори според Костов би се стигнало заради това, че ГЕРБ не е в състояние да прави нужните на страната реформи и да решава належалите проблеми, но така или иначе управляващите са си осигурили парламентарната подкрепа, за да са на власт. „Няма такава теза - не чета така изказванията, които прозвучаха от трибуната", каза лидерът на ДСБ по повод коментарите за предсрочен вот.

 

Лидерът на Демократи за силна България заяви още, че в България е повреден моторът на икономическото развитие, а именно конкуренцията. Преди дни от партията съобщиха, че ще предложат поправки в Закона за защита на конкуренцията, които да защитят интереса на потребителите от монополите. По думите на Костов правителството толерира интересите на монополистите в отделните сектори, което нанася сериозен удар върху икономиката и потребители.


Като тревожна тенденция Иван Костов посочи данните от последното преброяване, според което половината от българските фирми са отишли в историята - всъщност са погребани. От друга страна онези, които са се регистрирали, половината нямат нито един зает, допълни той. Това означава, че три четвърти от българската икономика от 2008 г. или две трети от българската икономика от 2001 г. е престанала да съществува като предприемачество, каза още Иван Костов.

Това е изключително тревожна статистика и тя се дължи основно на обстоятелството, че в България е повреден моторът на икономическото развитие, а той е конкуренцията, аргументира се лидерът на ДСБ. По думите му правителството толерира интересите на монополистическите формации, които налагат монополни цени в производството на зърнени култури, захар.

 

„Ето ви този фрапиращ пример - може ли захарта в България да поскъпне от 1,20 лв. до 1,80 лв., т.е. с 50 процента, при положение че световните цени спадат с 20 процента. Защото основният вносител е Гриша Ганчев, който е приятел на министър-председателя и който назначи за треньор на „Литекс" Христо Стоичков, който боготвори Бойко. Е, разбира се, че ще го боготвори", каза Иван Костов. „Но как може да се плати с необосновано покачване на цената на захарта за милион български домакинства, похвалите от Христо Стоичков?!?", попита той. Костов посочи още, че от „Лукойл", когато са били в трудно положение, са твърдели, че са на загуба, а след това са приключили годината с 2 милиарда печалба. "Как може да се позволява формирането на такива монополни печалби - това е злоупотреба с господстващо положение на пазара", подчерта той. И попита „коя е тази икономика и кое е това правителство, което си погубва така юридическите лица, които й творят благата и й създават добавената стойност". (Дарик радио)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 192| 5886 |11.01.2012 Ив. Костов: Ние ще спасяваме българската икономика! . 35| 5990 |01.01.2012 Изселници зоват ДПС да напусне политическата сцена . 276| 5263 |26.12.2011 Костов: Джоли и Пит са добър модел за подражание . 78| 4859 |12.12.2011 Костов: Трябва да защитим лева и парите на българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads