Реклама / Ads
21| 4850 |03.06.2014 НОВИНИ

Костов: Приходите намаляват, да се актуализира бюджета

.
В първите три месеца приходите, които държавният бюджет е събрал, са по-малко, отколкото приходите през първото тримесечие на миналата година. Това заяви пред БНР бившият министър-председател и ръководител на Лабораторията за управление на риска при НБУ Иван Костов.
 

 

"И изоставането е в големите суми, които се събрат - от данък добавена стойност и от акцизите. Това, което върви като изпълнение и през април също точно повтаря прогнозата, която нашата Лаборатория даде в края на миналата година. Направихме прогноза, че приходите няма да бъдат изпълнени с 1,2 милрд. - 1,5 милрд. лева. Правителството би трябвало сега, след изборите, да актуализира своя бюджет, за да не се налага да реже "на парче". Препоръката ни е да се вгледат в изпълнението на бюджета внимателно и тогава ще се види, че нещата са притеснителни", категоричен бе той.

 

Според Костов основната причина да се стигне до намаляващи приходи е, че в прогнозата, включително и в коригираната, МФ се успокои и даде прогноза за много високо изпълнение на реалния бюджет, което няма как да се стигне. Може да се мине и без актуализация, но това упражнение ще бъде много болезнено, защото в края на годината ще трябва да се отрежат разходи, които не бива да се третират по този начин.

 

Костов коментира и отминалите избори за европейски депутати. Резултатите според него показват променена подкрепа за управляващото мнозинство. "ДПС има много повече тежест, отколкото преди да се формира коалицията. Партиите, които се позиционираха против ЕС, те всичките претърпяха тежки поражения. Тези, които се обявиха "за", са големият печеливш на тези избори. Ако махнем идеологията и пристрастията, ББЦ е новият решаващ фактор в един бъдещ парламент, ако сега се проведат изборите. Този решаващ фактор не е ДПС, защото ДПС може да направи управляващо мнозинство с Бойко Борисов, ако Борисов желае. Или с Реформаторския блок, ако желае. Нито единия, още по-малко РБ, биха приели ДПС за партньор. При това положение ДПС остава в ляво да прави мнозинство. При тези съотношения единственият свободен фактор е ББЦ. Те могат да направят мнозинство с ГЕРБ и РБ, може и с БСП и ДПС. Т. е. тази формация е везната", по думите на Иван Костов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 5899 |31.05.2014 Костов: Двама са печелившите от евровота - ДПС и Плевнелиев . 43| 7023 |28.03.2014 Ив. Костов: Европа е с пъти по-силна от Русия . 247| 10750 |20.02.2014 Иван Костов: ГЕРБ е виновен за състоянието на страната . 117| 14351 |15.02.2014 Костов: Няма Делян Пеевски, има Ахмед Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads