Реклама / Ads
1| 2880 |31.10.2022 НОВИНИ

До края на 2024г. България трябва да има 6 медицински хеликоптера

.
Източник: БГНЕС
До 5-10 години страната ни трябва да се изравни със стандарта за спешна помощ в Европа. Очаква се до края на 2024г. да имаме 6 хеликоптера. Това посочи Георги Гвоздейков, който е директор на държавното дружество „Хелимед Сървисис“, ръководещо проекта за медицинска помощ по въздуха.
 

До 15-ти ноември е в ход процедурата по подаване на оферти за изграждането на този вид спешна помощ в страната ни. МВР, системата на 112 и транспортното министерство също участват в проекта.

 

По регламент ще се осигури хеликоптер под наем, за да се приключи процеса по сертифициране и получаване на свидетелство за авиационен оператор за дейности от спешна медицинска помощ по въздух, посочи пред БНР Георги Гвоздейков, който е директор на държавното дружество „Хелимед Сървисис“, ръководещо проекта за медицинска помощ по въздуха.

 

Според Гвоздейков е необходимо първият хеликоптер да има регистрация в България, като екипът му ще се обучава около 20 дни за работа с конкретното въздухоплавателно средство. Очаква се да се След това ще се провеждат и тренировъчни мисии.

 

Дружеството работи с болници, които имат площадки за кацане, като тези, които нямат са заявили желание да бъдат изградени.


Министерството на здравеопазването е основният бенефициент по Плана за възстановяване и устойчивост. То ще осигури покупката на 6-те хеликоптера и изграждането на 6 оперативни бази на територията на България.


Към този момент има само една подадена оферта,но това е позволено от закона. Очаква се да се вземат спешни мерки за обособяване на терените за 6-те оперативни бази и за проектирането им.

 

Според Гвоздейков в България трябва да бъде създадена асоциация, която да даде пример за събиране дарения и за осъществяваме подобни каузи, тъй като в Европа тези дейности функционират по подобен начин, тъй като са в ползва на обществото.

 

В бъдеще е възможно да се разчита на безпилотни дронове, които  да траспортират по-бързо: органи, кръв, инструменти и медикаменти, отколкото обикновените линейки. обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2913 |30.10.2022 До края на седмицата става ясно къде ще е Националната детска болница . 28| 5605 |30.10.2022 Изнесла ли е България оръжия за Украйна за 1 млрд. евро? . 4| 3166 |30.10.2022 Станишев в „Дарик“: България да влезе в Шенген и еврозоната, за да завършим пълноценната си интеграция в ЕС . 8| 10837 |29.10.2022 Велизар Шаламанов: Към България е имало предложение да усвои бронирани машини и танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads