Реклама / Ads
10| 2821 |25.07.2023 НОВИНИ

До края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за промени в Конституцията

.
Източник: личен архив
До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промени в Конституцията. Днес Конституционната комисия в парламента проведе първото си заседание и очерта основните цели за промени в основния закон.
 

Все още има различия между отделните политически групи, едното е по отношение на статута на служебните правителства, а другото за мандатността на общинските кметове.

 

След 4 промени в глава Съдебна власт депутатите са на път да я променят отново. Този път поне на старта декларират съгласие за принципите, по които смятат, че трябва да работят съд и прокуратура.

 

"Предвиждаме укрепване на независимостта на съда чрез структурна реформа на ВСС и реформа на прокуратурата, която да донесе повече отчетност в нейната работа и ограничаване на функциите на главния прокурор", каза Надежда Йорданова, народен представител от ПГ на ПП - ДБ.

 

"Всичките мисля, че имаме съгласие, че трябва да изпълним стандартите по отношение на съдийския съвет и съответно прокурорския съвет. Така че съдиите да имат самостоятелност и независимост, а по отношение на наказателното правосъдие и прокуратурата да има повече обществен контрол", каза Екатерина Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ - СДС.


От ГЕРБ - СДС обаче допълват предложението на колегите с необходимост от промени и в Инспектората на Висшия съдебен съвет.

 

"Има една приказка "гарван - гарвану око не вади". Т.е. считаме, че инспекторите трябва да имат правото, но и задължението да не се връщат, след като изтече техният мандат в органите на Съдебната власт", каза Екатерина Захариева.


Втората група промени са свързани със статута на служебното правителство. Според "Продължаваме промяната - Демократична България" такъв кабинет не трябва да има.

 

"При предсрочно прекратяване на мандата на правителството и ако не се получи съгласие за избор на ново редовно правителство, правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите на служебно правителство. Като тук следващият акцент, който е изключително важен, че се намалява периода, в който страната остава без действащ парламент. Ние предлагаме това да е 1 месец, а не както е сегашното положение - 2 месеца", каза Надежда Йорданова.

 

"Но има и по-балансирани варианти, от това, което вие предлагате. Няколко са. От една страна съгласувано с партиите, представени в парламента преди назначаване. И посочване на няколко, т.н. "гръцки модел" изрично посочени позиции, които стават служебни министри и министър-председател", каза Екатерина Захариева.

 

Има съгласие, обаче по предложението действащият парламент да се разпуска месец преди изборите и така да се осигури непрекъсваемост на работата на Народното събрание. На този етап съгласие да се ограничат мандатите на кметовете на два няма. От ГЕРБ - СДС казват, че няма да подкрепят такъв текст. От "Възраждане" показаха, че ще играят контра.

 

"Ние, от "Възраждане" ще отхвърлим категорично всички предложения за конституционни промени, внесени на този етап от представителите на "сглобката"", каза Златан Златанов, народен представител от ПГ на "Възраждане".


От БСП пък обещават да бъдат градивни, а дали ще бъдат солидарна част от конституционно мнозинство зависи от конкретните текстове, които ще бъдат предложени.

 

"Наистина има въпроси, за които си струва да се помисли и да се говори по-сериозно, но има и такива, които не са в дневния ред на обществото. След като бъде представен, както заявиха законопроект, ще вземем отношение и ще изразим становището си с аргументи и професионално", каза Мая Димитрова, народен представител от ПГ на "БСП за България".


Председателят на Комисията е амбициран проекта за промени в Конституцията да получи подкрепата на минимум 180 народни представители.

 

"Тук не може да има партиен диктат, не може да има индивидуална воля. Струва ми се, че всички трябва да бъдем "оперирани от его", че аз ще кажа какво ще пише в Конституцията. Това би бил най-погрешният подход", каза Радомир Чолаков, председател на Комисията по конституционни въпроси.


Към комисията ще работи и експертен съвет от преподаватели по Конституционно право и бивши конституционни съдии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2601 |25.07.2023 Деница Симеонова, ПП-ДБ: Усещането, че има хора над закона, пречи на сънародниците ни в чужбина да се върнат . 8| 3091 |25.07.2023 Венко Сабрутев, ПП-ДБ: 3 март се превърна в нещо като Ден на Русия в България . 6| 2736 |25.07.2023 Васил Пандов, ПП-ДБ: Конституционните промени са цел на това управление . 3| 2697 |24.07.2023 Министър Славов: С предложените от ПП-ДБ промени на Конституцията балансът на силите се запазва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads