Реклама / Ads
0| 2602 |12.09.2022 НОВИНИ

Крал Чарлз III отива в парламента в Лондон, за да получи съболезнования

.
Крал Чарлз III
Британският крал Чарлз III ще посети тази сутрин парламента в Лондон, където ще получи съболезнования от депутатите в Камарата на общините и от благородниците в Камарата на лордовете. След това кралят заминава за Шотландия, където в момента е ковчега с тленните останки на Елизабет II.
 

В 12.30 часа българско време Чарлз III и кралицата-консорт Камила ще участват в церемония в парламента, по време на която председателите на двете камари ще им връчат съболезнованията на депутатите и благородниците, допълва БНР.

 

Протоколът повелява кралят да отговори. Това на практика ще бъде първото посещение на новия  монарх в британския парламент. След това кралската двойка поема на обиколката из страната, като първо ще посети  шотландската столица Единбург. Там вчера от имението Балморал, където почина кралицата, бе превозен нейния ковчег, който бе оставен в Тронната зала на двореца Холирууд.

 

При пристигането на Чарлз III и Камила в Единбург с тържествена церемония ще му бъдат предадени ключовете на града в предния двор на двореца Холирууд. След това с процесия ковчегът на кралицата ще бъде закаран в катедралата "Сейнт Джайлс", където вечерта ще бъде изложен за поклонение на опечалените. Кралят ще се срещне с първия министър на Шотландия Никола Стърджън преди да посети шотландския парламент. Вечерта кралят и членове на кралското семейство ще бъдат на бдение покрай ковчега на Елизабет II в катедралата "Сейнт Джайлс".

 

Шотландската общественост ще има възможност да отдаде почит на кралицата в катедралата до вечерта на следващия ден. Във вторник вечер ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет на кралските военновъздушни сили до базата Нортхолт и оттам превозен до Бъкингамския дворец. Британският премиер Лиз Тръс ще присъства на церемониите и на траурните служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2769 |11.09.2022 Започна процесията с тленните останки на кралица Елизабет II . 0| 3420 |10.09.2022 Кралица Елизабет II ще бъде погребана на 19 септември . 0| 4174 |10.09.2022 Елена Поптодорова: Не смятам, че Чарлз ще запълни обувките на своята майка . 0| 2804 |10.09.2022 Чарлз официално стана крал на Великобритания /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads