Реклама / Ads
0| 3165 |08.09.2022 НОВИНИ

Кралица Елизабет II: Живот, белязан от дълг

.
На 96-годишна възраст в Балморал почина кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх. Дългото управление на британската кралица беше белязано от силното й чувство за дълг и решимостта й да посвети живота си на своя трон и на своя народ. За мнозина тя се превърна в единствената постоянна точка в един бързо променящ се свят, когато британското влияние намаля, обществото се промени до неузнаваемост и ролята на самата монархия беше поставена под въпрос.
 

Успехът й в поддържането на монархията през такива бурни времена беше още по-забележителен, като се има предвид, че по времето на нейното раждане никой не можеше да предвиди, че тронът ще бъде нейната съдба, пишат от обществената телевизия BBC.


Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в къща точно до площад Бъркли в Лондон, първото дете на Албърт, херцог на Йорк, втори син на Джордж V, и неговата херцогиня, бившата лейди Елизабет Боус-Лайън.


Както Елизабет, така и сестра й Маргарет Роуз, която е родена през 1930 г., са получили образование вкъщи и са отгледани в любяща семейна атмосфера. Елизабет беше изключително близка както с баща си, така и с дядо си Джордж V.


На шестгодишна възраст Елизабет казала на своя инструктор по езда, че иска да стане „селска дама с много коне и кучета“.


Твърди се, че е показала забележително чувство за отговорност от много ранна възраст. Уинстън Чърчил, бъдещият министър-председател, беше цитиран да казва, че тя притежава "авторитетно излъчване, което е удивително за едно бебе".


Въпреки че не посещава училище, Елизабет се оказва умела в езиците и подробно изучава конституционната история.


След смъртта на Джордж V през 1936 г. най-големият му син, известен като Дейвид, става Едуард VIII. Изборът му на съпруга, два пъти разведената американка Уолис Симпсън, обаче е оценен като неприемлив по политически и религиозни причини. В края на годината той абдикира.


На престола сяда бащата на Елизабет II - херцогът на Йорк, който става крал Джордж VI. 


На фона на нарастващото напрежение в Европа, новият крал, заедно със съпругата си, кралица Елизабет, се замат да върнат общественото доверие в монархията. 


Когато Елизабет II е едва на 25-годишна възраст, кралят, който страда от рак на белия дроб, умира. Тогава на трона сяда дъщеря му. Коронясана е през юни 1953 г., а церемонията се излъчва по телевизията, въпреки съпротивата на тогавашния премиер Уинсън Чърчил.


Тъй като Великобритания все още търпи следвоенни икономии, коментаторите видяха коронацията като зората на новата елизабетинска епоха.


Втората световна война ускори края на Британската империя и по времето, когато новата кралица тръгва на продължителна обиколка на Британската общност през ноември 1953 г., много бивши британски владения, включително Индия, са получили независимост.


Елизабет стана първият управляващ монарх, посетил Австралия и Нова Зеландия. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. 


Отличителният белег на нейното управление е конституционната коректност и по-нататъшното отделяне на монархията от правителството на деня. Тя приемаше сериозно правата си да бъде информирана, да съветва и предупреждава, но не се стремеше да ги прекрачи.


Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии.


На 21 декември 2007 г. Елизабет задминава кралица Виктория като най-дълголетния британски монарх, а на 9 септември 2015 г. става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. На 20 април 2018 г. държавните глави на Британската общност обявяват, че тя ще бъде наследена от принц Чарлз като глава на общността. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3147 |08.09.2022 Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, Чарлз ще е новият крал . 0| 2864 |08.09.2022 Отмениха смяната на караула заради кралица Елизабет II. Хари и Меган - на път към Балморал . 0| 8448 |08.09.2022 Операция “Лондон Бридж”: Какво става, когато кралица Елизабет II почине? . 0| 2784 |08.09.2022 Кралица Елизабет II е под лекарско наблюдение. Медиците се притесняват за здравето й /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads