Реклама / Ads
20| 5740 |03.08.2020 НОВИНИ

Кръвният център в София отказа да осигури мобилен пункт за кръводаряване на Орлов мост

.
Кръвният център в столицата е отказал да организира мобилен пункт за безвъзмездно кръводаряване на Орлов мост. Протестиращите, които са от няколко дни на кръстовището са инициирали кампания за безвъзмездно кръводаряване, в която да се включат всички желаещи, но им е отказано с мотива, че има коронавирус.
 

„Организацията ни с поканата към хора, които ни подкрепят и са готови да дарят кръв е подготвена, но от кръвния център ни отказаха с мотива, че има коронавирус. Казаха ни, че ако хората отидат в центъра няма проблем, т.е. там нямат притеснения от вируса, но за осигуряването на мобилна станция е проблемно.“, разказа пред Фрог един от инициаторите на кампанията. По думите му докато е разговарял със служител в центъра и е обяснявал каква е инициативата им в стаята се е чуло, че влиза мъж, който попитал дали разговора е с някой от протестиращите, след утвърдителен отговор е последвал категоричен отказ, че за тях не може, защото има  коронавирус. 

 

"Разговорът приключи много бързо след това и дори не успяхме да попитаме какви са изискванията да се осигурят от наша страна всички необхидими предпазни мерки", допъли потенциалният кръводарител.

 

През последните години България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа с едва 22-ма дарители за 1000 нуждаещи се. Средно на континента страните поддържат 30 кръводарители на 1000.

 

Инициаторите на кампанията по безвъзмездно кръводаряване са категорични, че са получили подкрепа от много хора и потвърждение, че в деня, който бъде определен хората, които подкрепят инициативата ще откликнат  без да искат болничен, заплащане или дори пакетите с храна и напитка, които получава всеки дарител в центровете.

 

Припомняме, че през месеците на извънредната ситуация всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. Проблемът едва ли е решен и отказът да бъде създадена организация за такава инициатива искрено е притеснил хората, които са категорични, че искрено са учудени от реакцията на кръвния център.  Някои от тях коментираха, че спасяването на човешки живот не може да е въпрос на политически пристрастия и ангажименти.

 

Въпреки отказът, продължава търсенето на варианти кампанията по безвъзмездно кръводаряване да се осъществи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4448 |03.08.2020 Мъж се барикадира в търговски център в Украйна. Заплаши да го взриви . 1| 4618 |03.08.2020 Моторист с опасност за живота след катастрофа с автобус в София . 24| 5086 |03.08.2020 3 палаткови лагера на кръстовища в София . 2| 4637 |31.07.2020 Мащабен крадец на ток е заловен в кв. Христо Смирненски в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads