Реклама / Ads
13| 4421 |17.01.2022 НОВИНИ

Кремъл обеща да спазва нормите, но очаква от Германия да не бави одобрението на “Северен поток - 2”

.
Русия обеща да спазва всички норми при одобрението на газопровода “Северен поток - 2”, но призова Германия да не бави изкуствено процеса по сертифицирането на проекта и въвеждането му в експлоатация. В същото време Москва настоява въпросът да не се политизира от Европейския съюз.
 

В разгара на енергийната криза анализатори в Западна Европа посочиха неколкократно, че става дума за натиск от страна на Москва. Хипотезата е, че руския президент Владимир Путин използва газа като енергийно оръжие и извива ръце, за да може Германия да даде “зелена светлина” на “Северен поток - 2” и Украйна да бъде заобиколена при доставките на газ. Това смята и украинската компания “Нефтогаз”.

 

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Проектът е на стойност 10 милиарда евро. 

 

“С пускането в експлоатация на "Северен поток 2" ще се направи съществен принос за гарантиране на енергийната сигурност на целия Европейски съюз. Процедурата по сертифицирането му не трябва да се проточва изкуствено, нито да се политизира от страна на германския регулатор или на Европейската комисия - те трябва да действат при пълно спазване на действащите норми, към които ние ще се придържаме стриктно", посочиха от Министерството на външните работи в Русия. 

 

“Северен поток - 2” се превърна и в разделителна линия между коалиционното управление в Германия. Социалдемократите подкрепят проекта, а зелените са против. Критиците твърдят, че ако той влезе в експлоатация, това ще направи Европа още по-зависима от доставките на руски газ. Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт посочи, че “Северен поток - 2” не трябва да бъде въвлечен в конфликта между Русия и Украйна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3202 |15.01.2022 Бивш министър: В парламента сме натъпкани като сардели, не се спазват мерките . 23| 3396 |13.01.2022 Зад протеста на ”Възраждане” БЗНС вижда стратегия на Кремъл за дестабилизация на България . 19| 2923 |12.01.2022 Премиерът обеща сериозните мерки, ако се запълнят 80% от интензивните легла . 3| 3829 |11.01.2022 Писателят Виктор Шендерович напуска Русия след заплаха от Кремълския готвач на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads