Реклама / Ads
9| 5475 |24.10.2008 НОВИНИ

"Кремиковци" пред сериозна криза, спира доменни пещи

.
Ръководството на „Кремиковци" съобщава, че започва поетапно извеждане от експлоатация на Доменни пещи N 1 и N3 и на коксохимичните батерии, в случай, че не бъдат осигурени необходимите количества доставки.
 

Това е в резултат на едностранното решение за прекратяване на споразумението за работа на ишлеме от страна на „Ворскла Стийл България” и доставките на суровини към комбината са редуцирани под безопасния минимум.
От страната, предприела едностранно прекратяване на споразумението, не е бил предоставен междинен период, в който да бъдат договорени нужните доставки.
Прави се всичко възможно да бъдат своевременно доставени желязорудни суровини от други доставчици. Нужното количество коксуващи въглища се очаква да бъде получено днес. Към настоящия момент това ще предотврати необходимостта от аварийно спиране на агрегатите, посочват още от комбината.
За организирането на подготовката и ръководството на безопасното спиране на металургичните агрегати са назначени оперативни щабове и са утвърдени съответните оперативни планове за това. Ръководството на комбината е уведомило държавните органи за предстоящите технологични пренастройки и мотивите за осъществяването им.

В същото време в кулоарите на парламента министърът на икономиката Петър Димитров бе категоричен, че проблемът с недостига на суровини за „Кремиковци" е решен и днес въглищата на фирма „Ворскла стийл", които бяха препродадени на комбината ще пристигнат в „Кремиковци".

"Ако „Кремиковци" е живо и работи, това е благодарение на ангажимента на държавата, а не на частни собственици и други кредитори", каза още енергийният министър.

Малко по-късно, след въместно заседание на КТ „Подкрепа" и КНСБ синдикатите обвиниха държавата в престъпна пасивност по отношение на „Кремиковци". За проблемите на комбината според лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев най-голямата вина носи държавата. По думите му държавата е проявила престъпна небрежност, разрешила е заробващ заем и „си пипа ушите" в агенцията за следприватизационен контрол. Председателят на КНСБ Желязко Христов бе категоричен : „Нас ни интересуват две неща - да работи заводът, при гарантирана безопасност и да се плащат заплатите".

Шефът на федерация „Металици" към КНСБ Васил Аначков съобщи, че снощи от ръководството на „Кремиковци" е изпратено уведомително писмо до изпълнителния директор „Ворскла Стийл", до министъра на икономиката и енергетиката, министъра на вътрешните работи и Емел Етем, в което се потвърждават подозренията, че „Ворскла Стийл" не изпълнява ангажиментите си по договора, че комбинатът е без суровини и въглища и е поставен в тежка аварийна ситуация, освен това не са платени заплатите. Всички отговорности по аварийната ситуация и произтичащите щети са определено на компанията „Ворскла Стийл", заяви Яначков.

Към момента няма опасност от авария в „Кремиковци”. Това е установила проверка на служители на РИОСВ, разпоредена от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, съобщи Жанет Николова.
Производството в „Кремиковци” не е застрашено от спиране на този етап, тъй като са осигурени необходимите суровини за функциониране на доменните пещи. Това са 1500 тона кокс и още 2000 тона коксуващи въглища.

"Има въглища, които се карат от Пристанище Бургас към „Кремиковци”. Това са въглища на „Ворскла Стийл”, които трябваше да бъдат препродадени на комбината, препродадени са на комбината и днес би трябвало да са в комбината”, обясни министърът.Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4415 |15.10.2008 Надяваме се Брюксел да преосмисли спирането на евросредствата . 4| 4731 |09.08.2008 Кабелни оператори спират Би Ти Ви в Югозападна България . 3| 5161 |09.08.2008 Полиция спира протеста на фермерите . 3| 5036 |01.08.2008 Взрив грози "Кремиковци" и София, твърди Новинар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads