Реклама / Ads
5| 2707 |29.06.2023 НОВИНИ

Криминалистът Иван Савов за полицаите с подкуп: Трудно е да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева

.
Иван Савов, криминалист Източник: Стопкадър: Нова телевизия
„Много е трудно да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева. Видно обаче има корупционна практика, която не е изолирана. За съжаление, това е пореден подобен случай, който фрапира, тъй като става въпрос за причинено ПТП с пострадал.”
 

Това заяви пред Нова телевизия криминалистът Иван Савов във връзка с последния случай, при който бяха задържани полицаи, поискали пари, за да прикрият катастрофа.

 

Според Савов е много трудно да се докаже получаването на парите, но не е невъзможно.

 

„Доказването на корупционни практики винаги изисква използването на СРС, белязване на парите или нещо друго. Знаем, че има камера, която ги е заснела. Не сме сигурни до каква степен обаче това ще изиграе решаваща роля за разплитане на казуса”, отбеляза криминалистът.

 

Експертът коментира още, че сигнал за настъпило произшествие се получава първо в дежурната част на управлението, където обикновено работят трима или четирима служители.

 

„Те сформират група, която да извърши оглед на място. Ако няма пострадал - полицаите просто запазват местопроизшествието”, каза Савов.


Относно това как се стига до подобни казуси, специалистът посочи следното: „Чувство за безнаказаност и господство над положението. Подозирам, че не е единствен случай, а чувство за рутина. Годините отрицателен подбор водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители на МВР. Без покровителство на някой началник на средно ниво, това няма как да се случи”, подчерта криминалистът. 

 

„Да не говорим, че имаше една охранителна структура в МВР, за която се говореше, че потоците вървят чак до Министерството. Специализирана охранителна структура, за която много се изписа и се опитаха да я героизират. За съжаление, във всяко едно управление има по няколко „гнили ябълки”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3822 |28.06.2023 Фон дер Лайен ”отряза” Лорер - избра Илияна Иванова за еврокомисар . 3| 2883 |28.06.2023 Йордан Иванов: Доволни сме от отдръпването на ДПС, защото се дава възможност за катализиране на процесите . 6| 2554 |28.06.2023 Закопчаха петима полицаи в София за укриване на престъпления . 6| 2670 |28.06.2023 Христо Иванов: Има идея да преформатираме институцията на служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads