Реклама / Ads
48| 5364 |01.03.2013 НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Българите ги чакат положителни промени

.
Eврокомисарят Кристалина Георгиева
Убедена съм, че енергията на българите ще доведе до положителни промени. Това заяви пред български журналисти в Брюксел еврокомисарят Кристалина Георгиева, която за първи път коментира последните събития в нашата страна.

Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори. Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят, цитиран от БТА.

По повод изразените искания за национализация на някои частни дружества тя заяви, че процесът на обсъждане ще продължи.

Еврокомисарят изрази пълно доверие в президентската институция, която да доведе до това исканията да могат да бъдат разпределени в категориите на възможни и за доброто на България, и в графата на онези, които не са възможни и не са за доброто на страната. Има предложения, които са разумни, например това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева.

Според нея има предложения, които практиката в други страни е показала, че могат да доведат до повече беди, отколкото до подобряването на живота. Тя даде пример с въпроса за национализацията. Виждали сме, че само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив - може да бъде и по-лошо, поясни комисарят.

Национализацията може да доведе до големи рискове, да нанесе големи икономически щети на нашата страна, заяви тя. Георгиева поясни, че национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани.

Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

По нейните думи има и такива идеи, предлагани от хората, които са разумни - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне. От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5690 |26.02.2013 Канят с хляб и сол Кристалина Георгиева за служебен премиер . 10| 5354 |23.02.2013 Българите в чужбина излизат в знак на солидарност . 102| 6756 |22.02.2013 С Кристалина - да; с Борисов и Цветанов - не . 24| 4632 |20.02.2013 Цветанов призова българите да решават кой да ги управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads