Реклама / Ads
5| 4728 |11.10.2019 НОВИНИ

Кристиян Шкварек: Съмнявам се близо четири милиона души да хукнат към Европа

.
Източник: БГНЕС
Ердоган блъфира. Няма нито намерения, нито възможности да изпрати в Европа три и половина милиона бежанци, смята Кристиян Шкварек, историк и анализатор в новосъздадения Евроатлантически център за сигурност.
 

В предаването „Лице в лице” на бТВ Шкварек заяви, че нахлуването на турски войски в Сирия е премерен ход на Ердоган да реши вътрешнополитически проблеми и да намали силата на съпротива срещу режима му. Досега неведнъж при икономически или политически затруднения Ердоган е прибягвал към външна офанзива.

 

Ако успее да съкруши сирийските кюрди, върху които сега нанася ударите си, Ердоган ще разкъса дългогодишна връзка между кюрдските общности в Северна Сирия и вътре в Турция.

 

Замисълът на Ердоган е на мястото на сирийските кюрди да докара два-три милиона сирийски араби, които сега изпълват бежанските лагери в Турция. Така хем ще изнесе сирийците извън Турция, хем ще изгради защитен кордон срещу кюрдите в Турция, хем ще погребе идеята зеа Велик Кюрдистан.

 

Не смятам, че президентът Тръмп е насърчил Ердоган за инвазията в Северна Сирия, каза Щкварек. Защото самият Тръмп направи погрешен ход с изоставянето на кюрдските си съюзници. Ход, който нанася тежък удар върху световния престиж на Съединените щати. Всеки политик, който има вземане-даване със САЩ, ще се запита: „Щом днес захвърлят кюрдите, утре могат да изоставят и мен”.

 

Дали ще влизат мигрантски потоци в една държава зависи предимно от политическата воля на управляващите. Например, Австралия, която никак не е голяма по население страна, с малко повече от 20 млн. граждани. Но е изградила образцова система за недопускане на бежански вълни. Върху нея оказва мигрантски натиск близо 200-милионна Индонезия. Но австралийските власти изпращат всеки мигрант в специални лагери, като не допускат мигрантите да се разкарват свободно из държавата.

 

България е сред държавите, които опазват границите си. Защото е проявена политическа воля. Политиците у нас осъзнаха, че недопускането на мигранти им носи електорална подкрепа.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7407 |15.08.2019 Адвокатът на Кристиян: Не е изключено да стане свидетел, има манипулирани доказателства . 15| 6611 |02.08.2019 Директорът на ГДБОП: С хитрост и лукавост, през камерите разкрихме паролите на Кристиян . 4| 7116 |01.08.2019 Адвокатът на Кристиян Бойков пред Фрог: Прокуратурата е недоволна от вчерашното решение на съда . 1| 4070 |31.07.2019 Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за шефа на Кристиян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads