Реклама / Ads
2| 2186 |17.10.2024 НОВИНИ

Кристин Лагард: ЕЦБ не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката

.
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард Източник: БГНЕС
Европейската централна банка не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката.
 

Това съобщи гуверньорът на институцията Кристин Лагард след изнесеното заседание на управителния съвет в словенската столица Любляна.

 

Очаквано трите водещи лихви на банката бяха намалени с нови 25 базисни пункта – от 23 октомври лихвените проценти по депозитното улеснение, основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение се понижават съответно до 3,25%, 3,40% и 3,65%.





През следващите месеци ще има ръст на инфлацията, но това няма да наруши общата тенденция към овладяването ѝ. 

 

"Дали вече сме прекършили врата на инфлацията? Все още не. Дали вече сме в процес на прекършването му, отговорът е "да", категорична бе Лагард и допълни, че е посетила пазар в Любляна, за да се увери лично какво се случва с цените на храните.

 

Гуверньорът на ЕЦБ подчерта, че често посещава Словения, където е годишното изнесено заседание на банката, а един от възможните негативни ефекти върху икономиката на страната домакин са проблемите в автомобилния сектор в Германия.

 

Възможно ли е водещата икономика в Европа да изпадне в рецесия и какво означава това за целия валутен съюз?





"Дори и една от страните – членки, независимо колко е голяма, изпитва трудности заради собственото си производство, това не означава задължително, че цялата еврозона ще повлияна по същия начин. Според данните, които имаме към момента, ние не виждаме, повтарям не виждаме, предстояща рецесия в еврозоната", посочи Лагард.

 

Според нея множество фактори въздействат върху икономическото представяне, сред които "неоправданата" война на Русия срещу Украйна, "трагичният" конфликт в Близкия изток и климатичните промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2246 |17.10.2024 Северномакедонски отбор води преговори с Красимир Балъков за мениджърския пост . 4| 2203 |17.10.2024 Норвегия ще предостави шест F-16 на Украйна . 1| 2185 |17.10.2024 САЩ наложиха санкции на две китайски компании и един руснак заради използвани в Украйна бойни дронове . 15| 2344 |17.10.2024 Рюте: Алиансът трябва да преразгледа изцяло своите дългосрочни отношения с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads