Реклама / Ads
3| 2858 |03.04.2023 НОВИНИ

Д-р Кристофър Неринг: Целта е да се отблъскват избирателите и да се провеждат избори с ниска активност

.
Източник: СУ "Св. Климент Охридски"
"Целта да се отблъскват избирателите и да се провеждат избори с ниска активност - това го виждаме от 30 години". Това коментира пред БНР д-р Кристофър Неринг, сътрудник към медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация "Конрад Аденауер". Утре медийната програма организира голяма международна конференция на тема "Замъгляване на истината. Дезинформация в Югоизточна Европа".
 

"Ако погледнем от страната на гражданите - избирателите не са имали толкова много власт да избират и изпращат страната в някаква посока, колкото през последните години. Повечето обаче предпочитат да си останат вкъщи и да не участват в тези процеси. Така реално няма ново развитие. Този ефект от дезинформацията може да се наблюдава и в други държави в региона, не само в България - да се разделя, да се насажда постоянно недоверие", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".


Според него това може да се промени чрез образоване и медийна грамотност. 


Една от основните тактики и по въпроса с Украйна е да се отблъсква населението, смята д-р Неринг и обясни:


"Да се налее информационното пространство с тотален боклук, с всякакъв вид информация в огромно количество и с това да се отнеме вниманието на населението и да се насочи това внимание към неважни въпроси, а не върху това каква политика да се следи и какви са последиците от нея". 


Той даде пример с въпроса за доставките на оръжие и боеприпаси за Украйна:


"До ден днешен се твърди, че това ще въвлече България директно във войната, което не е истина. Реално не става въпрос за политиката оттук нататък. Повечето от населението е за тези доставки, но като че ли позицията "против" е много по-популярна в информационното пространство и някак се получава впечатлението, че по-голямата част от населението е против доставките, а това не е вярно".


Когато официални лица и институции говорят по тези теми е по скоро пропаганда, подчерта още д-р Неринг. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2901 |30.03.2023 Радулов: И днес ще има бомбени заплахи. Целта е да се отвлече вниманието от изборните престъпления . 2| 3263 |21.03.2023 Eксперти: Целта на Дзинпин е Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта . 4| 3052 |30.01.2023 Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред за управление на България . 6| 3100 |03.12.2022 Росен Христов: Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads