Реклама / Ads
1| 3091 |12.01.2023 НОВИНИ

Крум Зарков: Конституцията е поставена под заплаха, заради липсата на политическа воля в НС

.
Крум Зарков
Правосъдния министър Крум Зарков каза по БиТиВи, че са ясни отдавна аргументите на Борислав Сарафов, който обяви, че е противоконституционно правомощията на Главния прокурор да бъдат контролирани със закон. Според Зарков 11 законопроекта е изготвило Министерството на правосъдието. Напълно е приет само един: ”Ние циклим на една точка.” Конституцията е поставена под заплаха, заради липсата на политическа воля в НС.
 

Правосъдния министър Крум Зарков призова депутатите да бъдат съвестни в изпълнението на своята работа по приемането на планираните законопроекти, защото и без това те са достатъчно забавени. Зарков упрекна народните представители в Правната комисия, че не са извършили реални действия, а са разиграли евтин театър. Крум Зарков посочи, че в момента политическата обстановка не предполага ресурс „цялото време на света“.

 

Правосъдния министър Крум Зарков посочи, че неприемането на предвидените законопроекти и придвижването им напред рискува изплащането на средствата, който са предвидени за страната ни по  ПВУ. Спред Зарков тези закони е трябвало да са факт до края 2022. Забавянето им рискува изплащането на 1 млрд. и 400 млн., които могат да бъдат загубени. Освен това гласуването на тези законопроекти е част от европейска директива. Тези са част и от мониторинговия механизъм, който "виси" застрашително над България. Зарков припомни, че държавата ни е поела тези ангажименти по въвеждането на пакет от закони преди десет години. За част от изпълнението им, страната ни е осъдена в Страсбург. Правосъдния министър посочи, че конституцията ни ще бъде поставена под "заплаха, заради малодушието и липса на политическа воля в НС."  

 

Зарков бе категоричен, че без приемането им България не може да продължи европейската си интеграция, включително и тази за Шенген: "Неизпълнението на тези закони ни превръща в заложници в предверието на Европа. Парите са едно, петното върху България е друго. Чужденците подхождат с недоверие към нас, когато мислят къде да инвестират."

 

Зарков каза, че съдебната реформа винаги е приоритет, но не се изпълнява: "Всички думи спират в момента, в който трябва да се изпълнят законови действия. Вчерашното заседание на правната комисия в НС е дълбоко неудовлетворително." Според Зарков

11 законопроекта е изготвило Министерството на правосъдието. Напълно е приет само един: "Ние циклим на една точка."

 

Крум Зарков посочи, че страната има нужда от парламент, за да бъдат приети законите, които са свързани с ангажиментите и изплащането на средства по ПВУ: "Не виждам никакво сближаване на позиции между формациите в парламента. БСП е записала в партийните си програми действия за реализацията на съдебна реформа, но това не се осъществява."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3141 |11.01.2023 Албанците в РСМ нямат против вписването на българите в Конституцията . 7| 3587 |10.01.2023 Зарков: Бързо да се приеме механизмът за разследване на Гешев . 0| 3596 |08.01.2023 Крум Зарков: При неуспех и с третия мандат има риск за законите по Плана за възстановяване . 4| 3959 |07.01.2023 Правосъдният министър Зарков: В обществото има съмнение, че има хора над закона - заради пагона, функциите им, парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads