Реклама / Ads
0| 5755 |01.06.2010 НОВИНИ

Кукли от Япония ще живеят в Пловдив

.
експозицията ще е постоянна
Традициите на Япония се представят в Пловдив в рамките на дарение.
 

На 1 юни 2010 г., когато се отбелязва международният Ден на детето, от 11 ч. в сградата на Отдел „Нова история” към Регионалния исторически музей в Пловдив, японският посланик в България Н. Пр. Цунехару Такеда и Стефан Шивачев, директор на музея, откриват официално постоянна експозиция на традиционни японски кукли, играчки и кимона.

Оборудването за експозицията, на стойност 18 368 евро
, е дарение от правителството на Япония в рамките на програмата за отпускане на безвъзмездна помощ за културни проекти на местно равнище. От 2000 г. досега по тази програма са финансирани 10 проекта на български органи за местно самоуправление, местни образователни институции и неправителствени организации, чиято цел е насърчаване развитието на културата, популяризирането на японски език и култура, бойни изкуства и др.

След 1999 г., по линия на техническо сътрудничество с JICA/JOCV, в Регионалния исторически музей в Пловдив са работили общо четирима японски доброволци – компютърни и музейни специалисти. В основата на настоящия проект стои идеята на един от доброволците хората в Пловдив да се запознаят отблизо с японските кукли. С помощта на JICA Историческият музей получава като дарение от различни японски организации над 150 кукли и играчки на стойност над 30 000 щ. д. В отговор на желанието на музея да изгради пространство, където новата колекция да бъде постоянно изложена, правителството на Япония отпусна финансова помощ за реализацията на проекта.

Пловдив поддържа активни връзки с Япония от дълги години. Още през 1972 г. Пловдив се побратимява с японския град Окаяма. Наред с това, Японският попечителски фонд към ЮНЕСКО финансира с 1 милион щ. д. реставрацията и консервацията на седем възрожденски къщи в Стария Пловдив, сред които е и къщата на Георгиади. В рамките на програмата за безвъзмездна помощ японското правителство финансира и подмяната на остарелите витрини на Музея на Българското Възраждане, чиято експозиция се намира в Георгиади.

С откриването на постоянна експозиция на японски кукли в Пловдив японската страна се надява да даде възможност на повече хора – гости и жители на града – да се докоснат до традициите на Япония.

До момента правителството на Япония е отпуснало на Република България финансова помощ по различни културни, образователни и спортни проекти на обща стойност около 8 млн. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4666 |12.04.2010 Сърдечноболни трябва да си плащат, за да живеят . 18| 6755 |19.03.2010 "Антикви" македонци живеят редом с нас, татарите! . 9| 5274 |22.12.2009 40% от българите живеят в страх, 22% - били щастливи . 4| 5908 |30.07.2009 Депутатите на ГЕРБ живеят по хотели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads