Реклама / Ads
3| 4272 |08.05.2016 НОВИНИ

Кунева: РБ се събира във вторник заради ветото на президента

.
Меглена Кунева
Реформаторският блок ще обсъди във вторник бъдещите си действия след ветото на президента върху част от Изборния кодекс. Това каза Меглена Кунева по БНР.
 

От една страна - да се създаде закон, който е за България, а не за партиите. Това е изборният ни закон. От друга страна, да се даде възможност за стабилно и устойчиво управление. Това не може да се реши без мнозинството да се консолидира около една теза, която да отговори на изразените притеснения от страна на президента. Това трябва да стане в същия формат, в който се взеха дотук решенията, каза тя.

 

На въпрос дали обсъждането на мотивите може да предизвика сътресение в управляващата коалиция и дори в РБ, тя заяви:

 

Не ми се иска това да се случва, защото, както казах, този парламент има възможно най-широка представителност. Ние трябва да се съобразим с този факт от уважение към хората, които са дали гласа си. Народът е казал: „Искаме да намерите начин и затова сме избрали толкова много и различни партии – за да може всеки да представи възгледа си и да даде национален консенсус“. По-добри условия за национален консенсус, колкото и парадоксално да изглежда това при  многото партии, едва ли можем да си представим. Да, трудно постижим е, но с високата степен на представителност това би било факт.

 

Кунева припомни, че при обсъждането на промените много външни наблюдатели са се обявили, че право на глас трябва имат тези, които плащат данъци в държавата, но Реформаторите не споделят тази теза. Според Кунева е необходимо да се въведе електронно гласуване, за да може всички български граждани да упражнят правото си на вот

 

Зад реториката на секциите в чужбина, в европейска държава или извън рамките на Европейския съюз, се провижда броят на гласувалите в Турция. Така, че това не се крие. Но, когато говорим за принципни текстове и държавна политика, трябва да си даваме сметка, каква е общата национална визия. Искаме или не искаме хора, които са български граждани, все повече да ги приобщаваме към отговорното взимане на решение за бъдещето на страната и нейното управление?! Това ще се случи единствено, когато имаме електронно гласуване, или някакъв друг технически способ.

 

Според Кунева участието на Реформаторския блок в президентските избори е важна крачка „не само като автоимунна мярка“, тъй като дава възможност да се представи цялостна визия за бъдещето на държавата. Разговорът за кандидат трябва да е „много отворен“, заяви Кунева и подчерта, че не визира конкретен  човек.

 

На нас това ни трябва – човек, който е работил за страната си, който има доказано чувство за приличие. Такива хора в политиката има.  Това не е толкова трудно, това го искаме от всяка професия и ще го искаме 10 пъти повече, 100 пъти повече от занятието политик.

 

Според Кунева, приемането на Антикорупционният закон е един ангажимент на хората с власт да кажат „проверете първо нас, ние ще сме обект на по-голяма проверка, защото знаем, че вие сте дали повече власт в ръцете ни“.  Министърът на образованието обеща да бъде „абсолютно безмилостна“ към тези, които се опитат да препишат на матурите, защото това е „лош старт в живота“ и вид „корупция , макар и от друг характер“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4794 |07.05.2016 Борисов събира ГЕРБ, ще решават за изборния кодекс . 0| 3956 |04.05.2016 Недоволни от скъпото билетче се събират на Попа . 0| 4297 |02.05.2016 Крайният срок за подаване на данъчни декларации изтича във вторник . 0| 4916 |29.04.2016 Издигат паметник на изявен пожарникар, събират се средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads