Реклама / Ads
4| 2830 |17.04.2023 НОВИНИ

Куп законопроекти влизат в парламента за втори път

.
Служебното правителство внесе в 49-тото Народно събрание куп законопроекти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Повечето проекти вече са гледани в предходното НС, като някои от тях са минали на първо четен в зала, но така и не са стигнали до окончателно приемане. Рекордьор сред старите проекти е законопроектът, с който се закрива Държавната петролна компания. Той влиза в НС за трети пореден път.
 

Това показва прегледът на внесените в първите два дни в 49-тото Народно събрание проекти. Партиите решиха този път първо да се захванат с уточняване на законодателната програма и после да пристъпят към избор на председател и опити за съставяне на редовно правителство.

 

Предходното Народно събрание не успя да гласува 12 внесени законопроекта, свързани с второто и третото искане за плащане по плана за възстановяване и устойчивост, които сега ще се внасят повторно. Някои от тях вече са в деловодството на НС като промените в НПК, с които се регламентира механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор, нов закон за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, промени в Наказателния кодекс, свързани с престъпленията обида и клевета. В списъка от внесени повторно законопроеккти е и отдавна чаканият закон за несъстоятелност на физическите лица, също част от репормите по НПВУ. Сред внесените законопроекти има и такива, с които се урежда прилагането на европейски директиви.

 

За трети пореден път в НС влизат и промени в закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се закрива създадената, но реално незаработила Държавна петролна компания. До приемането на краткия проект предните пъти така и не се стигна, въпреки че компанията в момента изразходва ресурси напразно.

 

Сред топ приоритетите като график е приемането на законопроектите, свързани с второто плащане по плана за възстановяване. Срокът България да го поиска вече изтече – първото тримесечие на тази година. Предвидено е плащането да бъде в размер на 724 млн. евро. Първоначално одобреният график предвижда още едно плащане тази година, но не е ясно дали ще се стигне до него покрай предоговарянето на реформите в частта енергетика и цялостното забавяне на дейностите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3858 |15.04.2023 От днес влизат в сила промени при теоретичните и практическите изпити на кандидатите за шофьори . 6| 3052 |13.04.2023 Политолог: Партиите в НС попречиха на Радев да форсира работата на парламента . 18| 2925 |13.04.2023 Експертът Евгений Кънев: ПП да намери формулата за спасяване на парламентарната демокрация . 0| 2686 |13.04.2023 Какво казаха депутати преди втория звънец в парламента?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads