Реклама / Ads
5| 4228 |30.11.2020 НОВИНИ

Кузман Илиев: Философията на мерките е сгрешена, гаси силно разгорял се пожар

.
Кузман Илиев
„Каквото и да се направи сега, ще е крайно недостатъчно. Философията на мерките е сгрешена, тя се опитва да гаси силно разгорял се пожар. Някои мерки дори са като хвърляне на бензин в пожара. Трудно може да бъде подпомогнат затворен бизнес. На икономическата система се гледа механично, все едно можеш да натиснеш копче, да спреш част от нея, а другата да продължи да работа, след това пак да я пуснеш. Нещата обаче не стоят така.

Когато спреш ресторантьорския бизнес, хотелите, удряш цяла верига на производство, удряш цяла система от хора. Опити за вадене на пари са сбъркана философия“.

 

Коментарът направи пред БНР Кузман Илиев, икономист и журналист.

 

Според него е необходимо на бизнеса да се оставят пари чрез отсрочване на осигурителни вноски или чрез отсрочване на данъци.

 

„Една част от обещания ресурс за малкия и среден бизнес в първия удар на кризата все още не е стигнал до бизнеса. Има една счупена трансмисия от администрация, от банкова система, една трансмисия, която като пробит водопровод не донася парите, където трябва“.

 

„Трябва да сме консервативни и да работим внимателно с ресурса, който е оскъден... Буфери в бюджета за догодина са заложени, но прогнозите са леко по-оптимистични, отколкото трябва. Кризата ще е по-тежка от прогнозирането. Най-трудното е управлението на икономическите очаквания. Когато се вижда, че няма много яснота каква е нашата философия към финансовото управление на кризата, настава системна несигурност и предприемачите, които първия път може да са имали устрем и очакване, че ще инвестират, сега ще са по-наплашени“.

 

По думите на икономиста най-важното е мерките в здравната сфера да не изострят и окрупнят икономическата, „защото тя е свирепа“.

 

„Проблемът е тази здравна, обострена в много тежка икономическа криза да не се превърне във финансова“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 23| 8253 |19.11.2020 Илия Кузманов: Виждаме чудовищни провокации от страна на властта . 10| 5124 |07.08.2020 Кузман Илиев: ГЕРБ ерозира и кърви . 15| 6790 |29.04.2020 Андрея Илиев: За какво ги ручахме жабетата от точка А към точка Б . 2| 3565 |12.03.2020 Иво Христов: Да приемем философията на зеления преход, но да сме бдителни към всяка от предлаганите мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ