Реклама / Ads
14| 3241 |14.12.2020 НОВИНИ

Лъчезар Борисов: Икономика без хора не може. Мерките бяха навременни

.
Лъчезар Борисов
Поредната опорка за реакцията на управляващите и овладяването на кризата излезе от устата на министъра на икономиката Лъчезар Борисов. И според него правителството е действало навреме, спрямо анализ на цифри, а свен това - мерките са адекватни. По думи на министъра в България пълен локдаун никога не е имало. Отказа обаче да хвърли светлина върху плановете на управляващите за противоепидемичните мерки след 21 декември.
 

Това стана ясно от интервюто на Борисов в ефира на bTV. То идва в контекста на задълбочаваща се икономическа, а и здравна криза.


"В България локдаун никога не е имало и се надявам, че няма да има. Мерките бяха навременни. България стигна до показателя по-късно. Именно заради натиска над здравната система бяха предприети. Считам, че беше намерен най-добрия баланс", посочи Борисов.

 

По думите му след анализ на данните, който ще бъде представен от Националния оперативен щаб в четвъртък, ще стане ясно как ще се действа след 21 декември. ФрогНюз припомня, че вече няколко пъти се намекна, че за отхлабване на рестрикциите и дума не може да става, а самият премиер Бойко Борисов смени позицията си на 180 градуса, след ясното обещание цялата държава да бъде отворена преди Коледа.

 

"Предстои решение на база анализ на НОЩ. На първо място са хората, а икономика без тях не може", посочи Борисов.

 

Преди да се предприемат по-строги ограничения обаче се чуха редица критики, че се жертват живота и здравето на хората, а здравната система е поставена под безпрецедентен натиск в името на бизнеса. Същите думи, но под формата на призив, бяха отправени от редица критици.

 

Затворените обекти негодуват срещу ограниченията. В момента голям проблем има с магазините в търговските центрове тип "Мол".

 

"Анализът на НОЩ не вижда проблемът в работата на моловете, а при този сезон и това, че учениците не са на училище хората използват тази среда като паркова. Проблемът не е пазаруването в тях", обясни Борисов.

 

Според него т.нар. "кредитна ваканция" до края на март е в голяма помощ на бизнеса, като тя ще бъде допълнена от други две мерки, разработени от държавата.

 

Запитан дали мерките на правителството реално стигат до бизнеса, икономическият министър посочи, че коронавирусът е засегнал всички системи, сякаш сме във война.

"Първо въздействаме върху малкия бизнес, най-засегнатите, които са на фронта, след това въздействаме върху всички останали и накрая работим върху преструктуриране на цялата икономика", обясни той действията на правителството.

 

По думите му всяко решение се взима съвместно с бизнеса, а част от мерките се бавят заради европейски регулации. Има компании, които не са получили средства, призна Борисов, но заяви, че има и такива, които не са поискали помощ.

 

Министърът посочи, че социалното министерство и министерството на икономиката са инвестирали в бизнеса над 1 млрд. лева и са въвели антикризисни мерки за над 2 млрд. лева. Борисов заяви, че българската икономика има 5 фронта, на които се представя много добре.

 

Той посочи, че безработицата у нас е по-ниска от средното в ЕС, а потреблението в структурата на БВП дори расте въпреки кризата. Борисов допълни, че през третото тримесечие се получават и първи сигнали за подобряване на инвестициите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4448 |12.12.2020 Борисов: Мерките ще продължат и тази седмица. Здравният министър: Не препоръчваме разхлабване . 33| 6400 |11.12.2020 Борисов: Мерките срещу COVID-19 остават до месец март в целия ЕС /видео/ . 18| 4077 |09.12.2020 Борисов: Като ми дойде редът, ще се ваксинирам . 21| 5209 |08.12.2020 Проф. Дуранкев: Икономиката е на ръба. Идват фалити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads