Реклама / Ads
6| 6957 |05.05.2020 НОВИНИ

Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

.
Лаура Кьовеши
Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши осъди днес родната си Румъния в Европейския съд за правата на човека, защото е погазила две от основните й права – право на справедлив съд (чл. 6) и право на свобода на изразяване (чл.10), защитавани от Европейската конвенция за правата на човека.
 

Нарушенията срещу нея са били извършени при отстраняването й от поста главен прокурор на Националния антикорупционен директорат на Румъния заради критиката й към корупцията в изпълнителната власт. Кьовеши, която по-късно бе избрана за ръководител на Службата на европейския прокурор, не е поискала финансово обезщетение за причинените й материални и морални щети от предсрочното прекъсване на втория й мандат начело на директората и от наложения й съдебен тормоз. Тя е преценила, че доказването на правотата й в съда в Страсбург е достатъчно морално удовлетворение, съобщава Сега.

 

Европейският съд установи, че нейният случай е бил показателен за посегателствата срещу независимостта на съдебната система в Румъния и че преследването й заради критики срещу налаганата от властите съдебна реформа е предизвикало смразяващ ефект у прокурорите, който ги е принудил да пазят мълчание по такъв важен за обществото въпрос. Законът в Румъния дори не й е позволявал да оспори по съдебен път мотивите за освобождаването й от поста.

 

Лидерът на Социалистическата партия Ливиу Драгня, който бе главен подбудител на кампанията срещу Кьовеши, в момента излежава в затвора присъда от три години и половина за злоупотреба със служебно положение.

 

Припомняме, че мандатът на главния прокурор на Лаура Кьовеши бе преждевременно прекратен през 2018 г. след публична критика от нейна страна на законодателните реформи в Румъния.

 

 През 2013 г. тя е бе назначен за главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция (ДНК) от президента на Румъния за срок от три години. През 2016 г. Висшият съдебен съвет,  органът, който отговаря за управлението и дисциплинарните въпроси в рамките на съдебната власт, дава положително становище на предложението от министъра на правосъдието за преназначаване на кандидата за следващ тригодишен мандат.

 

През декември 2016 г. се провеждат парламентарни избори и е формирано ново парламентарно мнозинство и съответно се формира и ново правителство. През август 2017 г. министърът на правосъдието обяви задълбочена реформа в съдебната система. Измененията и свързаният с тях законодателен процес предизвикаха критики в Румъния и в международен план.

 

През февруари 2018 г. министърът на правосъдието изпрати на Висшия съдебен съвет доклад, който включва предложение за отстраняването на Кьовеши от длъжност, позовавайки се на нейни публични изявления, които тя прави във връзка с реформите. ВСС взема решение  с мнозинство да не одобри предложението за премахване и президентът на Румъния отказа да го подпише. Тогава премиерът Ливиу Драгня  подава молба до Конституционния съд с искане да бъде разрешен конституционния конфликт, причинен от отказа на президента. Конституционният съд потвърди наличието на конституционен конфликт и нареди на президента да подпише указа за отстраняването на Лаура Кьовеши от длъжността й като главен прокурор на  Националната антикорупционна дирекция. На 9 юли 2018 г. тя е отстранен от длъжността си с президентски указ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6023 |04.05.2020 Осъдиха държавата да плати близо 565 000 лв. за противоконституционен закон и бездействието на парламента по него . 2| 4612 |30.04.2020 Прокурор осъди прокуратурата за 30 000 лв. заради дело по САПАРД . 7| 5893 |24.04.2020 Слави Ангелов: Животът наказва поръчителите, а не правосъдието . 1| 4462 |16.04.2020 „Репортери без граници“ поиска ООН да осъди правителства, нарушили правото за достъп до информация за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads