Реклама / Ads
4| 4391 |17.11.2020 НОВИНИ

Лекар алармира за грандиозните проблеми в Свищовската болница още преди две години

.
Доктор Христофор Витков
Кандидат за управител на болницата в Свищов алармира за грандиозните проблеми в нея още преди две години, установи Фрог нюз.
 

Д-р Христофор Витков разказва в интервю за телевизия „Алфа“ през март 2018 г. , че лечебното заведение години наред работи на загуба, а в отделните медицински специалности работи само по един специалист. Никой от управляващите, които иначе ни уверяват, че правят всичко в интерес на хората, обаче не си е мръднал пръста, за да промени положението на болницата.  

 

Доктор Витков разказва: „ Има огромен проблем с остарялата и амортизирана материално-техническа база. От 11-етажната сграда работят само 5 етажа. Правят се основно разходи за отопление, електроенергия и вода. От друга страна има проблем с недостига на кадри. По повечето специалности в болницата има по един специалист. Ако един от тях отпадне или се откаже по някаква причина, болницата веднага губи по 3-4 клинични пътеки, които Здравната каса няма да плати. Има разбира се и  нова апаратура,  купена с европейски средства, но с нея няма кой да работи. Апаратурата в анестезиологията и реанимацията техниката не се използва поради наличието само на един анистезиолог. В хирургията има един хирург.

 

Критично е положението.  В деня на конкурса ми имаше 30 лежащо болни при 89 легла. За да е печелившо едно лечебно заведение заетостта й трябва да е над 70%.  За 2016 г. МЗ и НЗОК са отпуснали на болницата около  2 млн. и  600 хил. лв. Но забележете, че разходите й възлизат на  2 млн. и 900 хил. лв.  Излиза, че на един лев приходи има по  1,20 лв.  разходи. Доплащането е ставало от общинския съвет.  Хората нямат избор при кого да се лекуват, понеже лекарите са се превърнали в монополисти. Отделно от това в болницата е затворено акушеро-генекологичното отделение. Не е добро положението  и в областните болници във Враца и Ловеч“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3997 |17.11.2020 Личен лекар: Имаме нужда от написан протокол за действие, не във Facebook . 28| 11574 |16.11.2020 Лекарски асистенти и фелдшери поискаха оставката на правителството . 6| 4979 |16.11.2020 Д-р Николай Брънзалов: Лекарите са в Параграф 22, не може да се дават по 1000 лева на калпак . 28| 7628 |15.11.2020 Депутатите-лекари от БСП заминават за болниците в Свищов и Шумен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads