Реклама / Ads
4| 4226 |10.08.2021 НОВИНИ

Les Echos: България и провалът на антикорупционните партии да съставят кабинет

.
Антикорупционната партия на Слави Трифонов “Има такъв народ” едва спечели изборите през юли. Наближават и крайните срокове, в които формацията да излъчи правителство. Посоченият от партията за министър председател - Пламен Николов, представи в петък своя екип, но поради липса на разбирателство с останалите антисистемни играчи в Народното събрание вероятността това предложение да бъде отхвърлено от мнозинството е голяма.
 

Така започва статия за обществено-политическата обстановка у нас във френското издание Les Echos.

 

Ето и останалата част от материала:

 

Новаците 

 

Коалиционно правителство между трите реформаторски партии - “Изправи се! Ние идваме!”, “Има такъв народ” и “Демократична България” се оказа доста по-сложно от очакваното. На 30 юли президентът на страната Румен Радев призова политическата класа да постигне консенсус и заяви - страната е изправена пред редица предизвикателства, които изискват съставянето на екип възможно най-скоро. 

Драматичните му думи трябваше да послужат като окуражителен тласък за новите формации на политическата сцена да поемат своята отговорност. След това даде проучвателния мандат на предложения за премиер 44-годишен Пламен Николов - №2 в партията на Слави Трифонов - лидерът на ИТН, който отказа да стане премиер. Николов идва от частния сектор и няма никакъв политически опит. 

 

Решението обаче ще бъде взето трудно. Причината - различията между новите антикорупционни сили в НС, чиято единствена допирна точка е отхвърлянето на политиката на Бойко Борисов и обвиненията към министрите и близкия му кръг и участието им в злоупотреби и присвояване на европейски средства. 

 

Турското малцинство

 

Трите партии не постигнаха споразумение за управленска програма. Нямаше такова и по отношение на възможните партньори, без които би било трудно съставянето на кабинет.

Такива например са от Движението за права и свободи (ДПС) - формация на турското малцинство в страната, обвинена от някои във взаимодействие със старите сили. 

Бе нужно да бъдат организирани два пъти парламентарни избори - пред април и след това пред юли, за да се отстрани кабинетът на Бойко Борисов - правителство, смятано за изхабено, корумпирано след 10 години на власт.

 

Антисистемната и антикорупционната партия на Слави Трифонов - певец, телевизионен водещ, който успя да спечели 24% от гласовете. Нарече партията си "Има такъв народ". След него в политическия пейзаж се появиха и други партии - след година, белязана от продължителни антиправителствени протести. След 11-ти юли тези партии заемат 100 от общо 240 места в българския парламент.

 

Третите избори 

 

Рискът от нови парламентарни избори е голям - третите в рамките на пет месеца, ако правителството на ИТН не бъде прието. 

 

Съставянето на редовен кабинет обаче не може да бъде избягвано вечно - икономиката на страната и здравната криза не позволяват това. Държавата в момента е в състояние на извънредна ситуация заради епидемията от COVID-19. Всеизвестно е, че ваксинационната кампания в страната тече твърде бавно - България е в радарите на Европа с по-малко от 15% напълно имунизирано население. И тези данни са на фона на повече от 50% ваксинирани на територията на ЕС. 

 

Провалът в преговорите и нова предизборна кампания ще попречи на България да се възползва от 6-те милиарда евро от Плана за възстановяване и развитие - пари, от които силно се нуждае. Служебното правителство дори не е представило пред Европейската комисия националния си план, в който да посочи как възнамерява да използва тези средства. 

 

превод и редакция Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7958 |10.08.2021 Николай Милчев: В провинцията най-добре се вижда как София изяжда България . 8| 3113 |10.08.2021 Коалиция ”БСП за България” няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен . 67| 4505 |10.08.2021 Очаквано: ”Демократична България” каза ”Не” на Трифоновия кабинет . 12| 3848 |10.08.2021 БСП и ”Демократична България” решават днес съдбата на правителството на Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads