Реклама / Ads
0| 2990 |26.05.2020 НОВИНИ

Лешоядът Ултрон е бил застрелян в предела на държавно ловно стопанство

.
”Зелени Балкани”
Черният лешояд Ултрон е бил застрелян на територията на държавно ловно стопанство. Това показват данни от сателитен предавател. Птицата е била застреляна в края на март, но досъдебно производство от Окръжната прокуратура в Кърджали е образувано едва на 24 април. Институцията е била сезирана още в края на март, но обяви едва днес, че разследва случая.
 

Припомняме, че казусът със застреляния рядък вид лешояд избухна вчера, след сигнал на сдружение “Зелени Балкани” до медиите. До вчера обаче природозащитната организация не получава информация някоя институция да се е задействала. Засилен медиен интерес е и вероятната причина прокуратурата в крайна сметка да се задейства и да публикува информация по случая.

 

Черният лешояд Ултрон е дарен на България от белгийски зоопарк. Птицата е изключително рядка и попада под защитата на закона. Вписана е в Червената книга. Птицата бе освободена миналата година край Котел.

 

Черният лешояд Ултрон е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско в края на март.

 

Този път природозащитниците от “Зелени Балкани”, които от 30 години работят за завръщането на ценния вид у нас, изневеряват на традицията си и не алармират обществеността, а подават сигнал до всички възможни институции с надеждата най-после някой да бъде наказан, заявяват от сдружението.

 

Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк, е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“.

 

„Това, ако наистина е така, е допълнителен удар, защото, ако извършителят е служител на ловното стопанство, т.е. горски, това са хората, на които им е вменено и отредено да опазват защитените видове. Намерихме птицата бедстваща отвън, на оградата, на ловното стопанство“, заяви пред БНР Ивелин Иванов от “Зелени Балкани”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4223 |02.02.2020 Мъж е застрелян от полицията в Лондон, атакувал хора с нож . 0| 3786 |05.12.2019 Две диви прасета с африканска чума са застреляни в Котленско . 0| 3713 |03.12.2019 Иран: Най-малко 208 ”размирници” са застреляни от силите за сигурност . 0| 4395 |13.10.2019 Босненска певица е застреляна в бар в Сараево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads