Реклама / Ads
0| 3096 |26.03.2024 НОВИНИ

Летищата ни в трескава подготовка за Шенген, децата пътуват без декларация в зоната

.
Летище
И четирите ни международни летища - в София, Пловдив, Варна и Бургас - са в трескава подготовка за промените, които ще настъпят след 31 март. Точно в полунощ на тази дата в сила влизат шенгенските процедури, които би трябва да облекчат пътуването на българите.
 

Гишетата са вече готови да посрещнат своите пътници при изпълнение на новите правила, установи проверка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на ГДГП Антон Златанов и главният секретар на МВР Живко Коцев. Те посетиха Летище София, за да проверят доколко аеропортът е готов за промените.

 

В полунощ на 31 март гишетата за граничен контрол ще бъдат преместени в онази зона на летището, където са ръкавите за самолетите, които излитат или пристигат от страни извън шенгенското пространство. Така пътниците в Шенген няма да минават през тях. По същия начин ще бъдат организирани и гишетата.

 

След 31 март родителите, които пътуват с децата си без другия родител, няма да се налага да представят нотариално заверена декларация за страните в Шенген. Онези, които не желаят децата им да напускат територията на България, ще трябва да удостоверят решението си чрез акт на районните съдилища.

"Това са европейски правила за държавите - членки на Шенген. Който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т.е. за там не са необходими декларации", Антон Златанов - директор на "Гранична полиция".

 

"От това, което виждаме и чуваме от колегите е, че ние имаме готовност за това, което предстои на 31 март. За нас важното е ние да продължим да охраняваме държавната граница по начина, по който го правим в момента и да продължи трайната тенденция по намаляване на миграционния натиск", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

 

Вътрешният министър в оставка  коментира, че в предстоящите месеци предстои да се стигне и до решение за премахването на контрола и по сухоземните ни граници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3204 |26.03.2024 Как икономистът Евгений Кънев си обяснява провала на ПП-ДБ? Гранд задачата - да разширим европейската част от обществото . 7| 2560 |26.03.2024 Президентът Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ утре от 15 часа . 4| 2595 |26.03.2024 Руската пропаганда и истината. Какво разбрахме и какво не за атентата в Москва? . 11| 7669 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads