Реклама / Ads
0| 3343 |02.09.2022 НОВИНИ

Лидерите на Г-7 се договориха за таван на цената на руския петрол от декември

.
Лидерите на седемте най-развити икономики в света се договориха за въвеждане на ценови тавани върху вноса на руски суров петрол и нефтопродукти в опит да ограничат приходите на Кремъл и ресурсите му за продължаване на войната в Украйна, съобщиха световните агенции.
 

В петък министрите на финансите от Групата на седемте съобщиха, че са се договорили да въведат таван на цените на суровия петрол и петролните продукти с руски произход.

 

„Първоначалната горна граница на цените ще се основава на набор от технически критерии и нивото на цените ще бъде преразгледано, ако е необходимо. Целим да приведем изпълнението в съответствие с графика на свързаните мерки в рамките на шестия пакет от санкции на ЕС“, се казва в изявлението на министрите, които заявиха, че се ангажират „спешно да работят“ по финализирането и прилагането на ценовия таван, без да се дават допълнителни подробности.

 

За намерението им се говореше седмици наред, а по-рано днес „Ройтерс“ обяви, че в крайна сметка таванът ще бъде наложен. Сега министрите потвърждават този свой ход.

 

Заедно с това Г-7 обяви, че ще забрани услугите по транспортиране на руски петрол по вода, ако се продава над установения таван. Г-7 призовава петролодобивните страни да увеличат добива си, за да снижат колебанията на пазарите. Идеята за таван на цените на петрола е добра, само ако към нея се присъединят и Индия, и Китай, коментират експерти.

 

През март САЩ забраниха вноса на петрол от Русия. ЕС наложи ембарго на руския суров петрол, внасян чрез танкери, от 5 декември и на нефтопродуктите от 5 февруари 2023 г. 

 

Кремъл отговори, като каза, че Русия няма да продава петрол на страни, които биха подкрепили въвеждането на таван на цените, и предупреди, че налагането на лимит ще доведе до значителна дестабилизация на пазара, който и без това е стресиран.

 

В групата Г-7 влизат САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Германия, Франция и Италия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2811 |02.09.2022 Кремъл плаши: Ще спрем петрола на всички, които наложат таван на цените . 0| 3208 |26.08.2022 Емануил Йорданов: Законът не е на почит у нас. Възпитавани сме така с години . 0| 2799 |25.08.2022 Италия иска таван на цените на руския газ в ЕС . 0| 2880 |20.08.2022 Путин и Макрон се договориха: Експерти на МААЕ влизат в АЕЦ Запорожие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads