Реклама / Ads
7| 2391 |18.06.2024 НОВИНИ

Лидерите на ЕС не успяха да подкрепят Фон дер Лайен за още един мандат като председател на ЕК

.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Лидерите на Евопейския съюз (ЕС) в понеделник вечерта не успяха да подкрепят Урсула фон дер Лайен за още един мандат като президент на Европейската комисия.
 

Това съобщава Politico, като цитира трима свои източници сред дипломатите.

 

Това не се случи, въпреки уверенията от френския държавен глава Еманюел Макрон и германския федерален канцлер Олаф Шолц през последните дни, че са близо до сделка.

 

"Няма споразумение тази вечер", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред журналисти в понеделник късно вечерта след вечерята на лидерите.





Те ще продължат дискусиите на по-късна дата, вероятно на следващата им среща на 27-28 юни.

 

Припомняме, че след европейските избори се появи ранен консенсус около Фон дер Лайен от Германия за втори мандат като председател на Европейската комисия, Антониу Коща от Португалия като председател на Европейския съвет, Роберта Мецола от Малта като шеф на Европейския парламент и Кая Калас от Естония като външен министър.

 

Очакванията бяха сериозни, когато 27-те държавни и правителствени ръководители се срещнаха в Брюксел с надеждата да си поделят четирите висши длъжности в блока между сегашната коалиция на дясноцентристката Европейска народна партия, социалисти и либерали.





След като партията на Макрон претърпя поражение от крайната десница на изборите, решението му да разпусне френския парламент и да свика предсрочни избори изглежда ускори дискусиите за висши постове. Обикновено преговорите отнемат седмици.

 

През последните седмици други европейски лидери също подчертаха необходимостта от приемственост предвид войната на Русия в Украйна и потенциалното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2291 |18.06.2024 Хиляди излязоха по улиците на Йерусалим с призив за оставка на правителството на Нетаняху . 0| 2306 |18.06.2024 Сеизмолог: Вероятно ще има по-слаби вторични земетресения след труса от 4,3 по Рихтер в Пловдивско . 0| 2281 |18.06.2024 Слънчево време, температурите скачат до 37° . 8| 2298 |18.06.2024 Продължават срещите на ГЕРБ-СДС с партиите за съставяне на кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads