Реклама / Ads
7| 9363 |14.01.2024 НОВИНИ

Лихварство или „просто бизнес“: Говорят длъжниците и партньорите на Петър Александров?

.
Голяма драма....
Арестът на сина на бившия финансов министър Стоян Александров след убийството на неговия длъжник Кирил Русев изкара на показ суровите отношения между кредиторите и хората, получили заем. Разследващите разкриват данни за рекет, тормоз и нечовешка жестокост към хора, поставени финансово на колене.
 

Вижте коментарите пред bTV на партньарет  длъжниците.

 

„Петър очевидно си е повярвал. Той е един мишок, доста лабилен психически. Изобщо не мога да си го представя в ролята, която го видях – като рекетьор и убиец“, казва Сашо Сълков, който е бивш бизнес партньор на Стоян Александров.

 

„Петър не иска пари, Петър иска имоти на безценица. Това е целта на неговото занятие“, категорична е бизнес дамата Теменуга Стойчева.

„Изключително непочтени и чак не ми се вярва, че човек може да бъде толкова жесток“, категоричен е и Богдан Богданов.

 

Общото между жертвите е, че те губят имотите си, които са заложили срещу заема, а след това продължават да дължат пари. До живот.


За първи път говори частният съдебен изпълнител Георги Николов. Той събира дълговете на длъжници на арестувания министерски син, включително и разпродава притежавани от тях имоти. „Тя остава длъжник и губи имота. Да“, категоричен е Николов.

 

За първи път говори и бивш вече бизнес партньор на семейство Александрови – Сашо Сълков. Той е работил с бащата на Петър – вече покойният Стоян Александров.

 

„С него имахме уговорка, устна уговорка, да купуваме заедно имоти, 50 на 50. Моята работа беше да ги намирам, да оправям документите и да ги препродаваме с печалба, при което деляхме печалбата. Понеже той беше пасивен съдружник, а аз се занимавах с всичко, за това всичко беше ипотекирано на негово име“, обяснява Сълков.


Бившият финансов министър Стоян Александров е давал заеми като физическо лице със скрити лихви, твърдят негови клиенти. Според тях дела срещу Александров са били подправяни в негова полза

 

Заради поевтиняването на пазара Сашо Сълков задържа имотите, т.е. не ги продава. Докато с Александров-баща се разбирал добре, то след смъртта му, отношенията с неговия син Петър се влошили.

 

„Аз му бях дал пълномощно, той прехвърляше, прехвърляше, но по едно време нещо му се ядосах и оттеглих пълномощното си. След оттеглянето на пълномощното той продължил да прехвърля още имоти, без да е упълномощен. Аз имотите съм ги прежалил. Става дума примерно за около 300 000 евро до към един милион евро“, обяснява Сълков.

 

След получен заем от Петър Александров за около 820 000 лева бизнес дамата Теменуга Стойчева е на път да загуби ултра огромен ресторант и скъп мезонет. Въпреки това остава длъжник.


„Той събира 1,4 млн. евро близо, и въпреки това аз продължавам да му дължа 650 000 евро, т.е. близо два милиона срещу заем от 800 000 евро“, разказва Теменуга Стойчева.


Частен съдебен изпълнител продава ресторанта ѝ по искане на Петър Александров – заради закъсняла вноска по дълга.

 

„Аз се боря междувременно да продам ресторанта, но не мога да продам нищо – той е възбранил всички мои имоти като физическо лице. Аз имах клиенти, но той е разгласил, че той ме унищожава финансово и аз не мога да продам нищо“, разказва още бизнес дамата.


И това не е всичко, което Теменуга Стойчева е на път да загуби. Тя твърди, че е заложила само ресторанта, но Александров-син вече опитвал да придобие и неин мезонет на три етажа. Според думите ѝ той не е бил ипотекиран, но Александров-син е атакувал Стойчева и като физическо лице.

 

„Имотът се продава в акционерна къща „Сотбис“ за два милиона евро“, отбелязва жената и твърди, че частният съдебен изпълнител продава имота на безценица.

 

„Оценен е от вещото лице за 400 000 лева целия имот, намиращ се в квартал „Иван Вазов“, пряка на Витошка, до Южен парк. Аз направих този мезонет произведение на изкуството, за да мога да показвам на моите клиенти какво мога да правя. 400 кв. метра е този апартамент“, отбелязва Стойчева.

 

Продаден е и неин гараж в същата сграда. Но въпреки всичко бизнес дамата продължава да е длъжник. Тя твърди, че ЧСИ работи заедно с Петър Александров в нейна вреда.

 

„Познавам ги в служебно качество. Познавам г-н Петър Александров в служебно качество. Той е взискател по няколко дела – четири или пет. С баща му не се познавам, никога не съм работил с него“, твърди частният съдебен изпълнител Георги Николов.

 

Николов твърди още, че при мезонета взискател е друг, а не Петър Александров. По думите му имотите на г-жа Стойчева се продават по правилата. Можела е да продаде ресторанта си сама, но цената, която е търсила не била реална, твърди още той.

 

„Търговското дружество или длъжника има право по закон да възрази срещу тази оценка и да посочи вещо лице, което да изготви нова оценка – в този случай длъжникът е упражнил това право, посочил е ново вещо лице, изготвена е повторна оценка и в тази хипотеза пазарната стойност, която служи като основа за публичната продажба се определя като средноаритметично между двете оценки. Първоначалната оценка и тази на вещото лице, което е посочено от длъжника. В случая тази процедура е спазена. На база на така определената оценка са проведени два последователни публични продажби, всяка от които продължава един месец“, обяснява Николов.

 

Частният съдебен изпълнител казва, че не е имал нищо общо с търговете на длъжника Кирил Русев, за чието убийство е обвинен Петър Александров. Въпреки това е обект на множество разпити.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4576 |14.01.2024 Има ли измами с обезщетенията за безработица . 6| 4123 |14.01.2024 Министър Славов: Надявам се Конституционния съд да зачете волята на парламента . 54| 15672 |14.01.2024 Руският патриарх Кирил унизи патриарх Неофит в съболезнователно писмо . 2| 4334 |14.01.2024 Борис Бонев обвини ГЕРБ за леда по тротоарите в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads