Реклама / Ads
0| 2816 |27.03.2023 НОВИНИ

Липсва официална информация за ареста на българските рибари

.
Все още липсват официални документи, които да посочват на какво основание са били задържани в Констанца българските рибари, обвинени в бракониерство.
 

Три кораба бяха задържани на пристанището в румънския град в четвъртък, а рибарите ни бяха обвинени в нарушаване на европейската забрана за улов на черноморска акула. Сънародниците ни се прибраха у нас без повдигнати обвинения, но трите кораба все още се намират на пристанището в Констанца. Вчера стана ясно, че те ще останат там до приключване на разследването. 

 

Рибарите обаче са категорични, че няма европейска забрана за улов на черноморска акула, а самият арест е станал извън румънски води. 

 

ИАРА и Министерство на земеделието, както и други компетентни органи все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание те са задържани. В момента се изчаква юридически документ, въз основа на който трябва да се реши какви стъпки да бъдат предприети от засегнатите страни.

 

Има единствено неофициална информация, получени под формата на отговор на грамата, изпратена от Външно министерство, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на тези кораби, но в тази информация липсва правно основание. Няма референция нито към национално законодателство на Румъния, нито към европейско такова.

 

"По оценка на Министерство на земеделието нашите кораби са осъществявали законна дейност в общностни води на ЕС в Черно море", каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев, цитиран от Българската национална телевизия.

 

В момента тече прокурорска проверка без конкретика, но на основа на чие законодателство се установява, не е ясно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3272 |26.03.2023 Шефката на ИАРА няма да подава оставка. Липсвала информация от Румъния за ареста на родните рибари . 2| 15561 |24.03.2023 Ето ги кръпките по Северната тангента - дрон засне участъка с липсващия асфалт по ключовото трасе . 9| 4980 |18.03.2023 Министър Демерджиев: Гешев саботира разследвания, като изнася информация в аванс . 5| 4748 |16.03.2023 Информацията за списъците с магистрати, Къро и компания е невярна, твърди един от обвинените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads