Реклама / Ads
7| 2312 |20.10.2024 НОВИНИ

Любомир Дацов: Натрупването на неправилни икономически решения ни връща във времето на Виденов

.
Любомир Дацов
"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше в основата на кризата по времето на Виденов." Това каза по БНР Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.
 

"Икономиката е доста съвършена система и когато не се съобразяваш с нея, рано или късно се случват определени неща", добави той.

 

"Големият проблем е бягството на държавата от отговорността за този процес - антиинфлационна политика, политика на непрегряване на отделните параметри на икономиката. Пазарът на труда прегрява в момента. Ние такава антициклична политика, която да намали поне темповете на прегряване на икономиката, да балансира по някакъв начин нещата, ние не виждаме в нито едно правителство. Нито служебното правителство в момента иска да води такава политика, нито предишните редовни правителства това им беше идея - те бяха слепи за това, което се случва. Звучи политически коректно - трябва да растем, но въпросът е как - предпочитаме ли това да бъде устойчиво, макар и с по-малки темпове, или прегряваме, правим го като бум и след това се чудим как да плащаме цената на това".

 

Според него нещата трябва да се правят балансирано, стъпка по стъпка, ако искаме да имаме успех. По думите му няма как да бъдат устойчиви нещата, като няма нито една реформа в последните 10 години.

 

Той е категоричен, че стратегията за увеличаване на растежа трябва да е в основата на дискусиите, но не покрита с политически лозунги.

 

"Има около 2 седмици за внасянето на бюджета в Народното събрание. Имаме действащо НС, няма основание бюджетът за следващата година да не бъде внесен", подчерта финансистът.

 

По думите му оповестеното от финансовия министър е сценарий на бюджета при непроменени параметри. Според него цифрите отразяват тенденцията в развитието на бюджета и тежестта на взетите в миналото решения.

Приходната част е директно свързана с очаквания Брутен вътрешен продукт, припомни той и обясни: "За следващата година се очаква между 6 и 8% да бъде изменението на БВП, към 72-73 млрд. ще бъдат приходите за тази година. Като умножите между 6 и 8%, приблизително ще получите нарастването на приходите, които се очакват за следващата година. Приходите, които очаква МФ и които оповестиха, са нормалните приходи, които могат да бъдат очаквани в тази ситуация. Съпоставими са и изчисленията за разходната част, където имаме нарастване на някои компоненти, за да бъдат изпълнени поетите ангажименти и политики с около 22-23%".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 18750 |20.10.2024 Експертът Мариана Кокушева: Вносният пухкав хляб от Германия е пълен с консерванти . 6| 2256 |20.10.2024 Кабинетът "Главчев" увеличи чиновниците в Министерския съвет . 3| 5769 |20.10.2024 Конфуций ни учи: Човекът е човек, когато е закусил. Кои думи на Учителя се отнасят за ситуацията у нас? . 2| 2237 |20.10.2024 Страхотен обрат на Гришо за четвърти финал в Стокхолм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads