Реклама / Ads
12| 3079 |21.09.2022 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Обявената от Путин частична мобилизация означава рязка ескалация на конфликта в Украйна

.
Любомир Кючуков
Обявената от Путин частична военна мобилизация означава нова и рязка ескалация на конфликта в Украйна. Това е стъпка към политическа фиксиране на определено териториално статукво към момента. Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков.
 

След референдумите в четири области на Украйна - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка, може би ще има и санкциониране от страна на руската Дума, което ще постави нова политическа рамка на военните действия. Русия ще претендира, че всяко действие в тези области е нападение срещу самата Русия. Според него проблем е това, че никой в Украйна не се стреми към мир:

 

"Войната до победа е война на поражение на противника, а рискът от поражение ще доведе до мобилизация на всички налични ресурси. И Русия, и съюзниците на Украйна в НАТО разполагат с ресурса на ядреното оръжие. Т.е. рискът от глобален конфликт рязко нараства".

 

"И двете страни предпочитат да решат конфликта с военни средства, след което да фиксират с дипломацията постигнатото на бойното поле. Това обаче ни води до ситуацията, която имаме в момента. ... Дипломацията, рано или късно, трябва да заеме своето място, но за целта конфликтът трябва да се премести от полето на войната на полето на политиката, т.е. да се постигне примирие и да се спрат бойните действия", коментира дипломатът.

 

"Това, което наблюдаваме, е, че цялата система на следвоенния международен ред се руши, но не се създава нов такъв, защото международният ред се крепи на международните институции - основната е ООН, и на международното право. ООН се заобикаля, базисни принципи на международното право се нарушават. Големият въпрос е трябва ли и може ли ООН да се реформира. Трябва, защото институциите не са ефективни. Но може ли? Не! Или не сега!

 

За формирането на нова система - тя трябва да е универсална.Трябва да бъде изработена с участието на всички основни международни играчи, с тяхното съгласие, а не наложена. В момента отсъства не просто стремеж към съгласие, а и желание и готовност за диалог. Съхраняването на съществуващия световен ред и на неговите институции - ООН и международното право - са приоритетна задача", заяви Любомир Кючуков.

 

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2742 |12.09.2022 Л. Кючуков: Форин офис искаше кралицата да посети България . 0| 23366 |09.09.2022 Любомир Аламанов: България деградира заради една шайка политически измамници . 0| 7295 |01.09.2022 Любомир Аламанов: Активирани са армии от тролове. Времето за големите манипулации започва . 0| 2802 |19.08.2022 Любомир Каримански: Ние не свалихме кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads