Реклама / Ads
6| 4113 |16.10.2023 НОВИНИ

Ливанците затаяват дъх. Ще ги въвлече ли Хизбула в нова война?

.
Ливанците отново са залепени за телевизорите си и проверяват мобилните си телефони, следят всеки обрат в сблъсъците по границата и се опитват да преценят дали не предстои нова война.
 

В отчаянието си те се питат как една нация, която толкова често е била разкъсвана от конфликти и е била подложена на икономическа криза, отново рискува да се върне в бездната.

 

"Хората са изтощени - те не могат да издържат повече", казва Рамад Букалил, ливански бизнесмен, който ръководи компания за обучение на мениджъри. "Ливан се гърчи - преживяхме четири тежки години с икономическата криза, хората пропускат хранене и едва се справят. Имахме експлозията в пристанището, пандемията, финансовия срив. Моля се, Боже, да не ни сполети нова война", добавя той в разговор на летището в Бейрут.

 

Основният страх на много ливанци е, че скоро могат да се окажат вторият фронт на войната на Израел срещу неговите врагове ислямистки бойци, след бруталното нападение на Хамас срещу Израел преди седмица, при което загинаха повече от 1300 души. Докато повечето погледи са насочени към очакваната ответна сухопътна атака срещу Хамас в Газа, израелските сили обявиха и 4-километрова затворена военна зона на южната граница на Ливан, където разменят огън с Хизбула - шиитска политическа партия и войнствена групировка, базирана в Ливан.

 

Близък до Хизбула заяви, че Голанските възвишения - сирийска земя, окупирана от Израел в югоизточната част на Ливан - се превръщат в особено опасна точка на напрежение, и каза, че през последните няколко дни Хизбула е преместила там елитни части.


Пръст върху спусъка

 

Засега изглежда, че боевете по границата са овладени, но приливът на регионална дипломация на Иран засилва тревогата, че Техеран може да е на път да въвлече своите пълномощници от Хизбула във войната. В събота иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди, че ако Израел не спре военната си кампания в Газа, то Хизбула, ключов играч в организираната от Техеран "ос на съпротивата", е "подготвена" и е "с пръст на спусъка".

 

"Все още има възможност да се работи по инициатива за прекратяване на войната, но утре може да е твърде късно", заяви Амир-Абдолахиан пред репортери след среща с политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Катар, където според изявление на Хамас те "се договориха да продължат сътрудничеството" за постигане на целите на групировката.

 

Марк Регев, съветник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, заяви пред британската телевизия Spectator, че страната му е готова за Хизбула, която той нарече близнак на Хамас. Хизбула може да се опита да изостри ситуацията, така че посланието ми е ясно: ако в събота сутринта бяхме изненадани от "Хамас", няма да бъдем изненадани от север. Ние сме готови, ние сме подготвени. Не искаме война на север, но ако ни наложат такава, както казах, ние сме готови и ще спечелим решително и на север".

 

За да се опитат да предотвратят подобно нещо, Съединените щати изпратиха две ударни групи самолетоносачи в региона, а президентът Джо Байдън публично предупреди външните участници - под които се разбират Иран и Хизбула - да не се намесват. "Не го правете", каза той.

 

"Това беше музика за ушите ми", каза Рут Булос, майка на две деца, докато отпиваше кафе в ресторант в Рауше, един от най-скъпите квартали на Бейрут, осеян с модерни небостъргачи. "Да се надяваме, че Хизбула ще ги чуе", добави тя.

 

На съседните маси се чуваха предимно заможни ливански християнски семейства, които обсъждаха дали страната отново ще бъде потопена във война и дали не трябва да се изнесат сега, присъединявайки се към други заможни ливанци, които напускат страната заради икономическата криза, заради която около 85% от населението е под прага на бедността.

 

Това може да се превърне в по-голямо предизвикателство. Авиокомпаниите стават нервни. Германската Луфтханза временно преустанови всички полети до страната.

 

Временното правителство на Ливан няма правомощия да повлияе на хода на събитията, призна министър-председателят Наджиб Микати. В петък той заяви пред местен телевизионен канал, че Хизбула не му е дала никакви гаранции дали ще се включи във войната в Газа или не. "От Израел зависи да спре да провокира Хизбула", каза Микати в интервюто. "Не получих никакви гаранции от никого за това [как биха могли да се развият нещата], защото обстоятелствата се променят", каза той.

 

Заради безнадеждно раздробената политика на Ливан, страната няма напълно функциониращо правителство от октомври 2022 г. насам. Кабинетът се събра едва в четвъртък на фона на нарастващите опасения, че сблъсъците по границата могат да доведат до разпространяване на войната. Той категорично осъди това, което нарече "престъпните действия, извършени от ционисткия враг в Газа". По-късно министрите заявиха пред медиите, че страната ще бъде разбита от войната. Ливан "може да се разпадне напълно", заяви Амин Салам, министър на икономиката, пред The National.


Белязан от войната

 

Ракетните и артилерийските престрелки по ливанската граница, откакто Хамас започна терористичната си атака срещу Израел, бяха с ограничен обхват, но убиха няколко души, включително видеооператора на "Ройтерс" Исам Абдала. Престрелките обаче не са напълно необичайни. Офицер от мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан, който помоли да не бъде идентифициран, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, заяви, че според него престрелките са организирани, за да държат Израел в неизвестност.

 

На ливанците не им е чуждо да се преобръщат над пропастта. Около Бейрут все още има мрачни следи от гражданската война в Ливан през 1975-1990 г. - брутален конфликт, който изправи шиити, сунити, друзи и християни едни срещу други в продължителна и мъчителна кавга, която привлече външни сили, отне живота на около 120 000 души и доведе до изселването на един милион души.

 

През 2006 г. страната отново бе потопена във война, когато Хизбула се възползва от възможността да нанесе удар по Израел две седмици след началото на поредната война в Газа. Хизбула обяви "божествена победа" след месец на жестоки сражения, които приключиха, когато ООН посредничи за прекратяване на огъня. Възможностите на Хизбула тогава изненадаха всички.

 

Някои виждат в тази кратка война първия сериозен рунд на ирано-израелската марионетна война, нещо повече от просто продължение на конфликта между араби и израелци.

 

Никой обаче не се съмнява, че нова пълномащабна конфронтация между Израел и Хизбула би била много по-мащабна от предходната.

 

Въоръжена с около 150 000 прецизно управляеми ракети, благодарение на Иран, който от години поддържа постоянен поток от модерни оръжия, променящи правилата на играта, Хизбула има възможност да нанесе удар по всяка точка на Израел и разполага със сила, която лесно може да се сравни с дисциплинирана, добре обучена средна европейска армия - но с една разлика: Хизбула разполага с хиляди закалени във войната бойци заради намесата си в сирийската гражданска война.

 

Спекулира се, че въздушните удари по летищата в Дамаск и Алепо в Сирия в четвъртък са били стъпка на Израел за възпрепятстване на линията за доставка на оръжие на Хизбула от Иран. Други виждат в това предупреждение към Сирия да не се замесва - сирийската подкрепа за Хизбула може да бъде особено важна в Голанските възвишения.

 

Самата Хизбула репетира за това, което нейните командири често наричат "последната война с Израел". Намесата на Хизбула на страната на президента Башар Асад в сирийската гражданска война беше "подходяща възможност за тренировка", заяви пред този кореспондент през 2017 г. висш командир на Хизбула. "Това, което правим в Сирия, в някои отношения е генерална репетиция за Израел", обясни той.

 

Сражавайки се в авангарда на иранската Революционна гвардия, бойците на Хизбула усъвършенстват уменията си за водене на война в градски условия. Когато Хизбула се намеси за първи път в Сирия, израелските отбранителни анализатори възприеха настъплението като благословия - по-добре ливанският им заклет враг да е в плен там.

 

Но в Израел бързо се появиха опасения, че Хизбула придобива ценен опит на бойното поле в Сирия, особено в управлението на широкомащабни настъпателни операции - нещо, в което шиитската милиция не е имала големи умения преди това. Други подобрени възможности на Хизбула от Сирия включват по-ефективно използване на артилерийско прикритие, умело използване на безпилотни самолети в операции по разузнаване и наблюдение и подобряване на логистичните операции в подкрепа на големи офанзиви.

 

Но дали Хизбула ще реши да нанесе удар сега?

 

"Не мисля, че Хизбула ще открие втори фронт", казва пред "Politico" Пол Салем, президент на Института за Близкия изток и опитен познавач на Ливан. Но той направи и някои уочнения. "Тази оценка зависи от това какво ще направят израелците в Газа".

 

"Ако Израел предприеме мащабни действия в Газа и започне да се доближава до разгрома или изселването на Хамас, да речем като изселването на Организацията за освобождение на Палестина от Ливан през 1982 г., тогава Хизбула и Иран няма да искат да загубят Хамас като актив в Газа", каза той.

 

"Това е стратегически императив, който може да ги подтикне да открият втори фронт, за да се уверят, че Хамас не е победен. Друг фактор ще бъде броят на жертвите в Газа - ако той е огромен, това може да принуди Хизбула да се възползва от него заради гневната реакция на арабската общественост", добавя Салем.

 

Тобиас Борк, научен сътрудник по въпросите на сигурността в Кралския институт на обединените служби, казва, че Хизбула е изправена пред дилема.

 

Когато през 2006 г. се сражава с Израел, тя става много популярна в целия арабски свят, но това се обръща, когато се намесва в Сирия. "Хората се питат - дори шиитите в нейните крепости в Южен Ливан и долината Бекаа - какво общо имат боевете в Сирия със съпротивата срещу Израел, предполагаемия смисъл на съществуването ѝ, въпреки че всъщност тя съществува, за да защитава Иран от Израел", казва той.

 

Хизбула трябва да си възвърне легитимността и това оказва страшно голям натиск. За мен това е тревожният фактор. Как може Хизбула да продължава да твърди, че е ключов играч в "оста на съпротива" срещу Израел, и да не се включи?", добави той.

 

В петък заместник-ръководителят на Хизбула Наим Касем заяви на митинг в южните предградия на Бейрут, че групировката няма да се повлияе от призивите да остане настрана от продължаващия конфликт между Израел и Хамас, като заяви, че групировката е "напълно готова" да даде своя принос в боевете.

 

"Задкулисните разговори с нас от страна на великите сили, арабските държави, пратениците на ООН, които директно и индиректно ни казват да не се намесваме, няма да имат никакъв ефект", каза той пред поддръжници, развяващи знамена на Хизбула и Хамас.

 

Остава въпросът какъв би могъл да бъде този принос.

 


 

Текст на Джейми Детмър в "Politico". Преводът е на Илияна Маринкова, заглавието - на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3897 |16.10.2023 Израелският министър на отбраната: Нямаме интерес да водим война на северната си граница . 3| 4109 |16.10.2023 Българин в Израел за "Хамас": Преживелите ужаса казват, че това са животни, които убиват от омраза . 2| 3844 |16.10.2023 Акция срещу купуването на гласове в Бургаско. 14 души са задържани . 1| 3890 |16.10.2023 Израелската армия съобщи, че от началото на конфликта e ликвидирала шестима висши функционери на ”Хамас”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads