Реклама / Ads
10| 2284 |03.09.2024 НОВИНИ

Лоша новина за руската армия. Пентагонът скоро ще достави на Украйна ракети с голям обсег

.
Източник: БГНЕС
САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, които биха могли да достигнат дълбоко в Русия, но Киев ще трябва да изчака няколко месеца, докато САЩ работят по технически проблеми преди всяка доставка, казаха американски служители, цитирани от "Ройтерс".
 

Очаква се включването на съвместните противодействащи ракети въздух-повърхност (JASSM) в оръжеен пакет да бъде обявено тази есен, казаха трима източника, въпреки че окончателно решение все още не е взето. Източниците отказаха да бъдат назовани, тъй като не са упълномощени да обсъждат темата.

 

Изпращането на JASSM в Украйна би могло значително да промени стратегическия пейзаж на конфликта, като постави повече Русия в обсега на мощни, прецизни боеприпаси.

 

Военни анализатори предполагат, че въвеждането на JASSM - които могат да нанасят по-далечни удари от повечето други ракети в сегашния инвентар на Украйна - може да изтласка руските плацдарми и складове за доставки със стотици мили назад.







Това сериозно би усложнило способността на Русия да поддържа своите настъпателни операции и потенциално би осигурило на Украйна стратегическо предимство.

 

Изстрелването им от точки близо до северната граница на Украйна с Русия може да им позволи да ударят военни съоръжения чак до руските градове Воронеж и Брянск. На юг, пускането им близо до фронтовите линии може да даде възможност за удари по летища или военноморски съоръжения в Крим.







JASSM досега е интегриран само в самолети, проектирани от САЩ. Украйна в крайна сметка ще използва няколко десетки F-16 , всеки от които може да носи две от крилатите ракети.

 

Един от официалните лица на САЩ каза, че има опити ракетата да бъде пригодена за незападни бойни самолети в инвентара на Украйна, което не е докладвано по-рано.

 

Въпреки че длъжностното лице не предостави повече подробности за това с кои самолети в инвентара на Украйна може да се използва JASSM, те работят със самолети МиГ-29, Су-24 и Су-27 от съветската епоха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2671 |03.09.2024 Във влакчето на ужасите: Защо бурите в партиите са нещо хубаво? . 1| 2162 |03.09.2024 КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да стане 4000 лв. . 2| 2964 |03.09.2024 Над 11 лв. за кг сирене и почти 17 лв. за кг кашкавал на едро . 1| 2166 |03.09.2024 Димитър Ганев: Свикването на 8-о ВНС може да отвори Кутията на Пандора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads