Реклама / Ads
14| 3761 |25.10.2023 НОВИНИ

”Лукойл” гърмят, че си плащали данъците; За 2022 г. са вкарали близо 685 млн. лв.

.
Източник: БГНЕС
В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на ”Лукойл Нефтохим Бургас” АД най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове, заявяват от компанията в писмо до медиите.
 

"Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153  млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска", посочват от дружеството.

 

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни. Първо, разликата между котировките на Brent и Urals отдавна не са 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел и, второ, - в изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-ия пакет санкции, Дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове, се отбелязва в писмото.

 

"Внушенията, че "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция "Митници". Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че "Лукойл" участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници. Ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", пишат още от петролната компания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4047 |24.10.2023 Борисов: Ако в петък отхвърлим ветото, българите ще получават по 3 млн. лева от ”Лукойл” всеки ден . 21| 5176 |23.10.2023 Венко Сабрутев: Ако "Лукойл" си бяха плащали данъците последните 12 години, всеки можеше да взима поне 5 000 евро заплата . 11| 3691 |24.08.2023 Сандов: ”Лукойл” храни режима на Путин, не беше лоялен партньор в годините . 17| 2903 |21.07.2023 След пореден мощен скандал в парламента: Депутатите отнеха концесията на ”Лукойл” на ”Росенец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads