Реклама / Ads
1| 3409 |10.11.2022 НОВИНИ

Д-р Маджаров: Има риск болниците във Видин, Силистра, Ловеч, Добрич да спуснат кепенците

.
Иван Маджаров
Има риск от затваряне на болниците, каза д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС . „Някои болници ще затворят изцяло, най-страшното е когато затворят областни болници като тези в цяла Северна България – Видин, Силистра, Ловеч, Добрич. Това са болници, които едва се справят и не могат да увеличат заплатите, така че да задържат специалистите. В още по-тежко положение са общинските болници. И сега в над 80% от тях фонд работна заплата е на 80%.”заяви той.

"Когато медиците разберат, че има пари, но не им ги дават ще има протести, Не са виновни директорите, пари има но не ви ги дават”, бе категоричен той.


По думите на д-р Маджаров пред Нова телевизия, предвидените средства, които не се получават са средства, които са насочени към здравните заведения и голяма част от тях могат да отидат за заплати. Директорите на болниците разчитат, че ще получат тази икономия, за да увеличат заплатите, затова не може да бъдат обвинявани, че това не се случва, каза той.

 

Правят се опити парите за здравеопазване да не достигат до лекари и пациенти, каза д-р Маджаров и допълни, че има хора, които чувстват себе си като първа инстанция.

Парламентът е гласувал един бюждет, обществото е осигурило средства със своите здравни осигуровки и в крайна сметка се формира излишък, който не стига до тези, за които Народното събрание е определил, заяви д-р Маджаров.


„НЗОК разглеждат себе си като спестовна институция. Закона за здравното осигуряване не й казва това, той казва, че в рамките на бюждета, гласуван от НС те трябва да осигурят качествени здравни грижи и стабилността на здравната система. Не самостоятелно, а съвместно с Български лекарски съюз и Български зъболекраски съюз”, бе категоричен лекарят.

 

Той поясни, че самата Здравна каса е заявила, че ще има икономия около 118 млн. без да се взема предвид резерва, който също включва здравноосигурителни вноски. Този резерв трябва да отиде при изпълнителите на медицинска помощ и тези, които са доставили лекарства, каза той.


„Няма диалог, ние бяхме използвани като прикритие за решенията на НЗОК”, изрази мнение д-р Маждаров.


От създаването на Здравната каса до сега винаги е имало комуникация, но сега се наблюдава едноличен стил на управление, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2630 |10.11.2022 Стефан Янев: Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени . 5| 2637 |09.11.2022 Евросъюзът: Съществува риск от недостиг на 30 милиарда кубически метра газ през 2023 година . 6| 3565 |08.11.2022 Д-р Мирослав Ненков: В болниците се краде, най-вече от обществени поръчки . 1| 2436 |03.11.2022 Пеканов: Рисковете са за забавяне, но не и за загуба на средства по ПВУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads