6|
11046
|30.07.2010
НОВИНИ
Махат соята от кайма и колбаси "Стара планина"
В кайма, кюфтета, кебапчета, кренвирши, наденици, карначета, шпек и колбаси с марката "Стара планина" няма да има и грам соя.
В тях са забранени още оцветителите, фибрите и картофеното нишесте. Това гласят одобрени 9 стандарта за общо 20 месни продукта. Те влизат в сила на 2 август, но реално ще се появят на пазара след 15 септември, съобщи "24 часа".
Стандартите са доброволни, уточни шефът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Първоначалните идеи бяха изискванията да са задължителни и който не ги спазва, да не може да нарича продуктите си кайма, кренвирш, кюфте и пр.
За разлика от млечните продукти тук няма регламент, на който да стъпим, твърди обаче Войнов.
В т.нар. утвърдени стандарти са ограничени силно и добавките с Е-номера. Все пак се допускат регулатори на киселинността като Е262 - натриев ацетат, Е331 - натриев цитрат, Е300 - аскорбинова киселина и нейните соли (E301 и E315 и E316), както и Е249 - нитритна сол и фосфати (Е450, Е451 и Е452).
Солта пък е регулирана до 2% в каймата, кюфтетата и наденицата. При варените колбаси може да стига до 2,2%, а при трайните варено-пушени салами - до 3,5%.
Заради липсата на консерванти срокът на годност на каймата е 5 дни, а температурата на съхранение е свалена от минус 1 до плюс 2 градуса.
Всеки, който иска да прави продукти "Стара планина", трябва да го заяви във ветеринарни служби. В 7-дневен срок комисия ще се произнесе дали предприятието има възможност да ги спазва. При производство на първите партиди на място ще стои ветеринар.
Браншът ще направи лого, с което продуктите "Стара планина" да се отличават. Предстоят и срещи с хипермаркетите, за да бъдат качествените храни на отделен щанд.
Засега стандартите са само на книга, никой не знае ще стане ли нещо от тях, заяви обаче зам.-шефката на асоциацията на месопреработвателите Илонка Аврамова. Трябвало да се пусне първо пробно производство и после да са на пазара.
Стандартите са доброволни, уточни шефът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Първоначалните идеи бяха изискванията да са задължителни и който не ги спазва, да не може да нарича продуктите си кайма, кренвирш, кюфте и пр.
За разлика от млечните продукти тук няма регламент, на който да стъпим, твърди обаче Войнов.
В т.нар. утвърдени стандарти са ограничени силно и добавките с Е-номера. Все пак се допускат регулатори на киселинността като Е262 - натриев ацетат, Е331 - натриев цитрат, Е300 - аскорбинова киселина и нейните соли (E301 и E315 и E316), както и Е249 - нитритна сол и фосфати (Е450, Е451 и Е452).
Солта пък е регулирана до 2% в каймата, кюфтетата и наденицата. При варените колбаси може да стига до 2,2%, а при трайните варено-пушени салами - до 3,5%.
Заради липсата на консерванти срокът на годност на каймата е 5 дни, а температурата на съхранение е свалена от минус 1 до плюс 2 градуса.
Всеки, който иска да прави продукти "Стара планина", трябва да го заяви във ветеринарни служби. В 7-дневен срок комисия ще се произнесе дали предприятието има възможност да ги спазва. При производство на първите партиди на място ще стои ветеринар.
Браншът ще направи лого, с което продуктите "Стара планина" да се отличават. Предстоят и срещи с хипермаркетите, за да бъдат качествените храни на отделен щанд.
Засега стандартите са само на книга, никой не знае ще стане ли нещо от тях, заяви обаче зам.-шефката на асоциацията на месопреработвателите Илонка Аврамова. Трябвало да се пусне първо пробно производство и после да са на пазара.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads