Реклама / Ads
0| 2956 |11.09.2022 НОВИНИ

Мая Манолова: Новият парламент да приеме Закон за извънредната ситуация в енергетиката

.
Новият парламент след 2 октомври трябва да отложи всички плащания на сметки до приемането на Закон за извънредната ситуация в енергетиката и водния сектор, закон за прекратяване на енергийното мъчение на хората и бизнеса!

Това заяви Мая Манолова, лидер на ПП Изправи се България в студиото на „120 минути" по bTV.

 

Манолова заяви, че през последните часове от формацията са направили вътрешно проучване за актуалните цени на горивата по бензиностанциите в страната и са установили вариращи цени от 2.99 до 3.19 лв. за литър. Манолова подчерта че трябва да признаем ефекта от активността на Президента, което е една добра първа стъпка за понижения в цените и потвърди за пореден път, че всичко над 2.50 лв. за литър е спекула. Таван на цените на горивата е един от основните приоритети в програмата на ПП Изправи се България.

 

Благодарение на активното лобиране на Асен Василев и Кирил Петков пред Европа България получи изключение да продължи да ползва руски петрол, който е с 30% по-евтин от БРЕНТ. България е единствената държава в ЕС с излаз на море, която продължава да ползва руски петрол. Петролът Уралс в момента е на цена 70-80 долара за барел, на каквито нива беше през миналата година. По онова време обаче цената на бензина и дизела беше 2.40 – 2.50 лв. за литър, а сега цените на горивата на бензиностанциите са с лев нагоре и са сходни с европейските, които ползват по-скъп петрол. 

 

Манолова отправи въпрос директно към Асен Василев „Защо след неговото активно лобиране ние продължаваме да ползваме руски петрол, но в същото време спряхме доставките на руски газ? Каква е разликата?".

 

Истината се крие, във факта, че правителството на Петков спря да плаща доставките, по начина, по който бе поискано, макар с този начин на плащане да се съгласиха съседна Гърция, Румъния, Германия, Италия.

 

„Нашите съседи продължават да получават руски газ по договорите, които имат с Газпром" – каза Мая Манолова. „Ние в България продължаваме да ползваме руски газ от дъщерните дружества от Винтерсхау – дъщерното дружество на Газпром".

 

Манолова показа за първи път фактура от Газпром от м. юни тази година за газа, който би следвало да купи България и да плати през м. юли. Въз основа на изнесената информация цената е 84 долара, като тази цена е на база действащ договор на страната ни с Газпром и на база направени разчети за ежемесечни доставки до страната ни. За същия месец правителството на Петков е плащало на дъщерното дружество Винтерсхау газ на цена от 110 евро, тоест с разлика от 30 евро или близо 60 лв. Тази разлика в полза на посредниците е и една от причините за високата инфлация, стана ясно от думите на председателя на ПП Изправи се България.

 

Изнесеният документ според Манолова, сочи две неща – от една страна, че Газпром се готви за арбитраж, от друга, че разговорите с дружеството са възможни.

 

В заключение по темата, Манолова подчерта, че „Правителството е длъжно да положи всички усилия да осигури евтин газ", наред с оповестяване на цялата истина.

 

От Изправи се България очакват отговори от служебното правителство за това водят ли се преговори с Русия и на каква база се водят. От партията са на мнение, че постигането на диверсификация е важно, както и поевтиняването на газа. 1/3 от газа в България влиза през газовата връзка от Азербайджан, за останалите 2/3 трябва да се положат усилия да бъде достатъчно евтин. 

 

Първата важна стъпка в този процес с газа според формацията е да бъдат получени договорените количества и те да бъдат разсрочени и за зимните месеци, което ще осигури предвидимост и сигурност. На второ място трябва да има ясно споразумение че няма да има арбитраж от страна на Газпром. „Трябва да настояваме договорът да бъде изпълнен"  .

 

Изправи се България, заедно с майките от „Системата ни убива" представиха и един от основните приоритети на формацията, а именно кампанията „Не плащай", която е предупреждение към държавата, че хората са в невъзможност да плащат с до 60% по-високите сметки за вода, парно, ток дърва за огрев, пелети.Решението е държавата да поеме цялото увеличение за всички енергийно бедни, които вече наброяват над 3 млн. български граждани.

 

Припомняме, че от партията излязоха с призив да не се плащат сметките за парно до 14 септември, когато Топлофикаия трябва да излезе с преизчисление на сметките и намаляването им вместо с начислени 20% ДДС с 9% ДДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2257 |11.09.2022 Швеция избира парламент . 0| 2824 |10.09.2022 Михаела, дъщерята на Стоичков, е новият директор на Българската професионална футболна лига . 0| 2711 |08.09.2022 Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, Чарлз ще е новият крал . 0| 2785 |06.09.2022 Новият британски премиер обеща да „избяга от бурята“ на икономическата криза и да възстанови страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads