Реклама / Ads
9| 2306 |16.08.2024 НОВИНИ

Майките на руски наборници бият тревога: Синовете ни се изпращат на смърт в района на Курск

.
Към Курск
Наборниците от 80-та мотострелкова дивизия от Мурманска област ще бъдат изпратени в Курска област. За това съобщиха майките на няколко наборници, които започнаха да разпространяват призиви в социалните мрежи да не изпращат децата си на границата. Войниците влязоха в служба на 6 юли. На трети август те положиха клетва и тогава им съобщиха за заминаването.
 

Изданието "Верстка" пише , че наборниците, които преди това са били прехвърлени в Курска област и евакуирани от границата с Украйна по време на пробива на Въоръжените сили на Украйна, са принудени от командването да подписват договори с Министерството на отбраната, за да изпратят обратно на предната линия.

 

А изданието Astra пише за отказници от Санкт Петербург, които също са прехвърлени на фронта в района на Курск. Според изданието около петстотин души са били изведени предишния ден от военното село Каменка, където е базирана 138-ма отделна мотострелкова бригада. Изданието се позовава и на близки на военни. По думите им мъжете, които преди това са отказали да се бият и срещу някои от които вече има заведени наказателни дела, са били извикани на формирование на 12 август вечерта, след което, без да обясняват нищо, са били взети под охрана до военно летище. Около 300 души са били изпратени в неизвестна посока, а до сутринта още 150 души са се озовали на седем километра от Курск на военен полигон, твърди Astra.

 

Пресаташето на фондация „Мини през гората“ Иван Чувиляев потвърди в ефира на „Настояще време“, че наистина са получили молби от роднини на наборници, които вече са изпратени или планират да бъдат изпратени в Курска област, въпреки че все още не е имало молби за помощ при дезертиране от района на Курск.

 

„Очевидно е, че ще дойде време за дезертиране, след доста кратък период те ще се случат и това е сигурно, защото в крайна сметка дезертирането в Курска област ще бъде малко по-лесно, отколкото дезертирането през контролно-пропускателни пунктовев Украйна или граници“, прогнозира той.

 

По думите на правозащитника вече има десетки искания за изпращане на военни в Курска област и те идват от цяла Русия - от Мурманска и Ленинградска области до Краснодарския край и Ростовска област.


Според пресаташето на фондация Walk Through the Woods изпращането на наборници от пролетната наборна служба през 2024 г. в района на Курск е нарушение на закона, тъй като младежите, които са служили по-малко от четири месеца, не могат да бъдат изпращани на т.нар. - терористична операция. Освен това, според него наборникът трябва да има военна специалност.

 

„Тук има сериозни груби нарушения, които можете и трябва да използвате за вашите собствени цели, за да се измъкнете и да не се окажете в района на Курск, пишете всички възможни жалби, заплашвайте с прокуратурата, изтеглете правата си и не се страхувайте развалят отношенията с началството: те със сигурност няма да станат по-лоши“, съветва Иван Чувиляев.

 

Той говори и за фалшиви подписи, които се поставят върху договорите за служба на наборниците, които самите наборници „дори не са виждали“.

 

Руската служба на BBC, базирайки се на открити източници - медийни публикации и некролози, установи , че най-малко 159 руски наборници са загинали по време на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Изданието подчертава, че реалният брой вероятно е по-висок, това се дължи на факта, че не винаги е възможно еднозначно да се определи състоянието на загиналите.

 

През март 2022 г., няколко дни след обявяването на нахлуването в Украйна, Владимир Путин обеща да не изпраща наборници и резервисти в Украйна. Още на следващия ден след това изявление обаче Министерството на отбраната призна присъствието на наборници на фронта.

 

Превод от украински и руски сайтове ФрогНюз



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2158 |16.08.2024 Закопчаха 18-годишен неправоспособен водач с положителен тест за амфетамин . 5| 2244 |16.08.2024 Легионът "Свобода на Русия" се обърна към руските военни в района на Курск: Обърнете оръжие срещу Кремъл . 3| 2166 |16.08.2024 Тръмп нарече Харис "радикална лява социалистка" и отново подчерта преднината си в надпреварата . 0| 2154 |16.08.2024 ЦАХАЛ призова за нови евакуации от райони в южната и централната част на ивицата Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads