Реклама / Ads
30| 11723 |16.09.2020 НОВИНИ

/на живо/ Напрежението расте! Майките зоват: Елате пред НС, подкрепете ни. Хора започнаха да се стичат

.
Протестиращите майки в НС
Елате пред страничния вход на НС от към „Дондуков“, подкрепете ни. Този призив отправиха майките от „Системата ни убива“. Някои от тях са в парламента близо до входа и не искат да мръднат оттам, докато не получат оставката на премиера Бойко Борисов. Някои медии вече се оплакаха, че не ги допускат до мястото. Хората започнаха да се събират. Полицаи също се струпват и ограждат входа на НС с полицейска лента.
 

 

18:40

Мая Манолова обясни, че изключително брутално са били изхвърлени майките заедно с момчето с увреждания. Тя заяви, че единственото, което са искали е било да влязат на комисия, което е тяхно право. Още вчера са заявили желание за това, но днес, когато са дошли за пропуските си, става ясно, че  по нареждане на председателя на НС Цвета Караянчева те са им били отказани.

 

Повече от 10 часа са държали Христо, който е с церебрална парализа, без достъп до тоалетна, макар да е имал нужда от това. Очевидно за управляващите сградата е по-важна от колкото хората и децата с увреждания. Това което се случи категорично противоречи на правилника, който самата Караянчева е издала, каза още Манолова.

 

Множеството от хора избухнах след като разбрах, че Недялко Недялков е нерекъл Христо „същество“. Всички хора наобиколиха репортеркатана ПИК с въпрос дали е съгласна с тази констатация. Тя единствено повтаряше „Моля, оставете ме. Нищо няма да кажа.“

 

 

18:30

 

От сградта заедно с лекаря бяха изведени момчето и останалите вътре жени.

Веря Иванова съобщи, че са били ритани.

 

"Детето направи страшна криза, след като видя насилието над хората вътре, когато бяха на земята. Не е имало насилие върху мен и детето, но то направи криза", заяви пред журналисти Вера Иванова от "Системата ни убива".

 

Пред сградата на Народното събрание вече стотици хора скандират "Оставка".


.

.

.

Една от майките на деца с увреждания показа сининте, които е получила вътре в сградата.


.

 

18: 25

В сградта бе повикан лекар, който полицаите пуснаха да влезе сам.


.

 

18.18 ч.


 Към този час част от блокираните в сградата на бившия Партиен дом граждани са напуснали фоайето на парламента. Част от тях обаче останаха вътре. Вътер са три жени от "Системата ни убива" и момечето Христо, което е на иналидна количка.

Вера Иванова съобщи, че вече 8 часа не ги пускат до тоалетната. От толокова време са и без храна.

 

Част от хората вътре бяха буквално изхвърлени от охраната.


.

.

.

18.13 ч.

 

Служители на НСО отидоха при барикадираните в сградата на Народното събрание протестиращи. Демонстрантите обрадуваха жива верига. Охранителите помолиха протестиращите да напуснат.

 

"Ние сме охранители, молим ви. Не искаме да нарушаваме добрия тон", заявиха от НСО, които предупредиха,че имат павомощия да използват и сила.

 

18.00 ч.

 

Пред сградата на бившия Партиен дом продължават да прииждат хора. Засилено е и полицейското присъствие. На място има служители на МВР с жилетки "Антиконфликт".

 

 

Около сградата вече има огромно количество униформени.


.


.

.

17.30 ч.

 

В този час затруднено остава движението в района на така наречения “Триъгълник на властта”, където продължават да се стичат граждани, в подкрепа на блокираните в Народното събрание протестиращи.

 

В час пик в центъра на столицата има колони от автомобили.

 

Под прозорците на властта десетки скандират “Оставка”.

 

Има изключително засилено полицейско присъствие.

 

17.00 ч.

 

"Мой дълг е веднага да дойда тук. Призовах и в социалните мрежи всички българи, които се чувстват съпричастни за бъдещето и настоящето на Отечеството. Два месеца и половина сме по площадите и искаме безапелационно оставката на Борисов, разпускането на НС и оставката на главния прокурор. Не се страхувайте, идвайте възможно най-бързо тук на бул. "Дондуков", за да се съберем и днес да получим дълго желаната оставка на това престъпно управление", посочи ген. Димитър Шивиков.

 

 

 

 

16.44 ч. .

 

Към момента гражданите са блокирани вътре в сградата. Те нито могат да я напуснат, нито пък да разговарят с политическите партии.

Протестиращите пък блокираха движението в района на бул. "Дондуков", където продължават да се стичат десетки граждани в подкрепа на майките от "Системата ни убива". Такъв призив бе отправен както от тях, така и от "Отровното трио".

 

Малко преди 16.30 ч. жена легна на булеварда под прозорците на властта и заяви, че умира, информираха от БГНЕС. Тя сподели пред гражданите, че живее с пенсия от 186 лева и категорично заяви, че "ножът е опрял до кокал".

 

На място бе извикана и линейка, но жената отказа да и бъде оказана лекарска помощ.

 

.

Снимка: БГНЕС

 


.
Снимка: Фрог Нюз

 

Беше забелязан главният секретар на МВР Ивайло Иванов да се изнизва на прибежки. Хората започнаха да скандират: "Оставка".  На място бе докаран и буса за лицево разпознаване. В знак на възмущение и безсилие пенсионерка легна на паветата пред НС. Тя се обърна към управляващите и Борисов: „Продажници. Вижте докъде ни докарахте – да ви презираме. Разграбихте държавата. Дава ми 50 лева. Той знае ли какво прави с нас. Как не ги е срам“. Жената обясни, че не се чувства добре. Тя отказа на лекарите от спешна помощ да я прегледат с краткото: "не ме пипайте. Искам да умра тук!".


.

 

По-рано днес протестиращите жени поискаха също така оставките и на депутатите. Скандираха и „Оставка“.  Председателят на парламента Цвета Караянчева нареди НСО да ги изведе навън протестиращите. В свой призив през Фейсбук майките написаха:

 

ПОДКРЕПЕТЕ НИ СЕГА! От 10:00 протестиращи от “Системата ни УБИВА”, “Изправи се”, Орлов град и палатков лагер “Ректората” сме в деловодството на НС и отказваме да напуснем сградата, докато Бойко Борисов не подпише декларация, че си подава оставката и е съгласен и подкрепя исканията на протеста, или всички депутати не подпишат подобна декларация.

 

С нас има и човек с тежки увреждания. Отказан ни е достъп дори до тоалетната ... А в момента се подготвя изхвърлянето ни от обществена сграда, до която всеки един гражданин на тази територия би трябвало да има право на свободен достъп! Решени сме да останем до получаване на оставката на кабинета Борисов 3! НО СЕ НУЖДАЕМ И ОТ ПОДКРЕПА ОТВЪН!

Моля, елате пред страничния вход на НС от към Дондуков (входа на деловодството) за да ни подкрепите!

 


.
Снимка: БГНЕС

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 8263 |12.09.2020 Ден 66: Президентът Радев отново подкрепи протестите /снимки и видео на живо/ . 9| 9859 |10.09.2020 Актьорът Николай Ишков: Ретрограден Марс вещае ескалация на напрежението . 36| 12313 |06.09.2020 /на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода /видео и снимки/ . 32| 7371 |05.09.2020 /на живо/ Ден 59: Гражданите пак са на площада, а Борисов - в джипа /видео и снимки/
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads