Реклама / Ads
36| 8807 |20.03.2016 НОВИНИ

М. Маковей: Нямате дела срещу "големи риби" - министри, депутати

.
Моника Маковей
В България дори и институциите не работят. Нямате дела срещу "големите риби" - министри, депутати, кметове, важни хора с пари и власт. Именно те са тестът за правосъдната система, а не делата срещу обикновени хора, заяви пред БНР румънският евродепутат Моника Маковей - бивш прокурор и министър на правосъдието.
 
Политиците не обичат да бъдат разследвани, да бъдат съдени, а тяхното имущество и пари да бъде конфискувано. Това е посочено и в последния доклад на Еврокомисията - съдебните институции са чудесни, но не и политическата класа, каза още тя.

Освен това нямате и политическа воля. А това е важно, защото именно политиците държат ключа към промяната. Те могат да променят системата, чрез законите, които гласуват, категорична е Маковей.

Моника Маковей е против позицията на българските евродепутати в парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи, които определиха мониторинга на ЕК върху правосъдието като дискриминационен, защото не се прилага за други корумпирани страни:

"Изобщо не съм съгласна с българските ми колеги, независимо от коя политическа група са те. Механизмът не е нито дискриминационен, нито субективен. Всяка година чета докладите - те са точни и казват истината. Източниците на информация се събират от експертни мисии на ЕК, която праща съдии, прокурори, полицаи и други експерти юристи от останалите страни-членки на ЕС. Те не са политически обвързани. Когато се присъединиха към ЕС, България и Румъния поеха определени ангажименти, защото не изпълняваха всички критерии от Копенхаген. Ето защо е този механизъм и просто трябва да изпълним обещаното. Не става дума за дискриминация. За мен това е почтения подход - имахме уговорка, време е да изпълним обещанията, да се преборим с корупцията, организираната престъпност и да реформираме правосъдието.", смята тя.

Не мисля, че Комисията ще го спре, ако нещата се влошават в която и да е от нашите страни. Разбира се, зарадвах се, когато чух обещанието на Юнкер, но не вярвам, че това наистина ще се случи. Освен ако не се случи чудо и не дойде нова политическа класа, която е готова да сложи край на корупцията дори с риск да отиде в затвора или да се откаже от властта. Само тогава мониторингът може да спре. Иначе - не., категорична е румънската евродепутатка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4862 |09.03.2016 Партия "14 юни" ще маха модела #КОЙ . 1| 4673 |04.03.2016 Първан Симеонов: Има взаимоизгодно отстъпление от модела „КОЙ“ . 58| 10292 |03.03.2016 Е. Дайнов: Наблюдаваме залеза на модела #КОЙ . 21| 5354 |02.03.2016 Роман Василев: България е на първо място по дела за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads