Реклама / Ads
1| 2943 |16.03.2023 НОВИНИ

Макрон прокарва пенсионната реформа без гласуване в парламента

.
Правителството на Еманюел Макрон реши все пак да прокара непопулярната пенсионна реформа, предизвикала многохилядни протести в цяла Франция, без гласуване в парламента, съобщиха международните информационни агенции.
 

Въпреки че планът за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години беше приет от горната камара в четвъртък, министрите осъзнаха, че може да нямат необходимото мнозинство в долната камара. Премиерът Елизабет Борн сега ще разчита на конституционна процедура. Член 49:3 позволява на правителството да приема законодателство без гласуване.


Въпреки че президентът Еманюел Макрон беше преизбран миналата година с платформа за пенсионни реформи, неговата управляваща коалиция няма мнозинство в долната камара и щеше да се нуждае от подкрепата на Републиканската партия. Липсата на категорично мнозинство означаваше потенциално унижение за Макрон, който малко преди година спечели втория си мандат като президент с платформа, призоваваща французите “да работят повече”, за да плащат за щедрата система за социално осигуряване в страната. 

 

Всъщност пенсионната реформа е афиширана от правителството като жизненоважна мярка за защита на разпределителната пенсионна система на Франция. Правителството на Франция обяви, че пенсионната система в страната върви към катастрофа, тъй като съотношението между работещите и пенсионерите бързо намалява. От четирима работещи на пенсионер преди 50 години съотношението е спаднало до около 1,7 на пенсионер в момента. Очаква се да спада още през следващите години. 

 

Проблемът с клаузата 49:3 е, че тя позволява и на опозицията да поиска вот на недоверие. Освен това правителството е пределно наясно, че ще се сблъска с гнева на протестиращите на улицата, които смятат 49:3 за антидемократична. 


Синдикатите, които вече организираха осем дни протести във Франция, по-рано призоваха депутатите да отхвърлят реформите. Заради стачките много сектори са блокирани. От 5 март купища торби за боклук се натрупаха в много квартали на Париж и няколко други града, като около 7600 тона не бяха събрани до четвъртък. Появи се информация за нашествие от плъхове. В момента сметосъбирачите работят до 57 години заради тежките условия на труд. Според реформите те ще трябва да продължат до 59-годишна възраст.


Съгласно реформите работниците ще трябва да правят вноски в системата в продължение на 43 години, за да получат пълна пенсия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3113 |12.03.2023 Френският Сенат одобри законопроекта за пенсионната реформа на Макрон . 2| 3094 |11.03.2023 Пореден ден на протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон . 1| 3067 |07.03.2023 Франция под блокада: Поредна масова стачка заради пенсионната реформа на Макрон . 3| 3183 |25.02.2023 Макрон ще посети Китай в опит да убеди Пекин да окаже натиск върху Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads