Реклама / Ads
0| 2348 |17.07.2024 НОВИНИ

Макрон ще проведе среща с Киър Стармър с цел изглаждане на отношенията между Франция и Великобритания

.
Френският държавен глава Еманюел Макрон Източник: БГНЕС
Френският държавен глава Еманюел Макрон ще проведе утре „първа задълбочена среща“ с новия британски министър-председател Киър Стармър с цел „изглаждане“ на отношенията между Франция и Великобритания, но също и между Лондон и Европейския съюз като цяло, информира днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.
 

След срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), организирана в двореца "Бленъм" край Оксфорд в Англия, британският премиер ще се срещне с френския президент за двустранна работна вечеря.

 

Двамата лидери проведоха телефонен разговор вечерта след победата на лейбъристите на парламентарните избори във Великобритания в началото на този месец, а след това се срещнаха за кратко миналата седмица във Вашингтон на срещата на върха на НАТО. Те се запознаха през септември 2023 г., когато Стармър, тогава лидер на британската опозиция, пристигна в Елисейския дворец за 45-минутен разговор на четири очи с френския президент.





„Това ще бъде първата им среща по същество“, посочиха източници от обкръжението на Макрон пред медиите. Именно пред френския лидер британският премиер искаше да изложи идеята си за „рестартиране“ на отношенията с Европа и ЕС, както и да направи преглед на цялостните френско-британски отношения“, споделиха още източниците.

 

Един от съветниците на Макрон смята, че това ще бъде „възможност да бъде направен цялостен преглед на отношенията и да бъдат обсъдени всички връзки, които имаме с Великобритания“.





В тронно слово, прочетено днес от крал Чарлз Трети, се посочва, че новото британско правителство потвърждава желанието си да „предефинира“ отношенията между Великобритания и нейните „европейски партньори“ след бурния период след Брекзит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2380 |17.07.2024 Двата хеликоптера от Чехия, които ще ни помогнат в борбата с пожарите, кацнаха на летище Пловдив . 3| 2481 |17.07.2024 МВнР отправи молба до Турция за съдействие на родните огнеборци във връзка с пожарите . 9| 2616 |17.07.2024 Зеленски: Руските убийци свалиха пътническия самолет на полет MH17, отговорността е изцяло тяхна . 5| 5072 |17.07.2024 Кметът Терзиев: Успешно приключихме процедурата за възстановяване на неработещите камери в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads