Реклама / Ads
16| 4231 |15.08.2024 НОВИНИ

Малинов за проверките в енергетиката - Европрокуратурата действала "под дългата ръка на Русия"

.
Владимир Малинов
"Адмирирам и приветствам тази проверка на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз", защото тази тема е добре да бъде затворена", заяви днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.
 

В ефира на БНТ той каза, че е напълно по спокоен по темата поради няколко причини.

 

"Проверка е установила, че няма извършени нарушения по отношение на обществената поръчка и тя е проведена в съответствие с изискванията и принципите на Закона за обществените поръчки и няма индикатори за измама".







Не обвинява Европрокуратурата, че действа под дългата ръка на Русия.

 

"Но виждам, че за много от проектите, по които работим има хора на статуквото, които са свикнали да живеят и да изграждат това статукво, експерти, които са изграждали и са живеели в една енергетика, изцяло зависима".


Служебният министър на енергетиката поясни, че фокусът на проверката е върху обществената поръчка и изпълнението на самата нея на база сключения договор.

 

"По самия договор е преведено само авансово плащане. Това плащане е обезпечено на 100% от изпълнителя и други плащания към него не са извършвани във връзка със строителството на самите сондажи".


Към този момент са заплатени дейностите, свързани с проектирането, издаването на разрешение на строеж и екологичната оценка.

 

"Но европейски средства не са изразходвани за строителство на тези сондажи", категоричен беше Владимир Малинов.


Според него българската енергетика е станала тема, от която всички разбират "като футбола и други теми".





Малинов заяви, че категорично страната ни ще се опита да предоговори договорът с турската компания Боташ, чието изпълнение сега е сериозна финансова тежест за Булгаргаз. Малинов отбеляза, че електронната система на "Булгартрансгаз" не дава преимущество на една или друга компания. В момента в нея капацитет резервират 6-7 компании. Малинов отбеляза, че "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние със загуби около 200 милиона лева.

 

"Не е тайна за никого, че българската енергетика е била безспорно зависима от един източник, а това е Русия".


Заяви, че българската енергетика трябва да бъде независима и диверсифицирана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2196 |15.08.2024 Площ, два пъти по-голяма от Манхатън, изгоря край Атина . 1| 2212 |15.08.2024 СЗО: Епидемията от маймунската шарка в Африка е извънредна ситуация . 5| 4707 |15.08.2024 Politico: Енергетиката на България - в корупционни скандали. Бурни реакции в Украйна около купуването на реактори от АЕЦ "Белене" . 2| 2220 |15.08.2024 Кметът на Банкя вчера разбрал за съществуването на пламналия старчески дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads