Реклама / Ads
3| 4197 |30.10.2023 НОВИНИ

Малинов: "Срамният резултат на Хекимян се прехвърля върху Борисов". Панчугов: "ЦИК продължава да е партиен орган"

.
Светослав Малинов
"Личната ангажираност на Борисов с Антон Хекимян, независимо, че по време на кампанията го нямаше до кандидата, се усещаше. Имаше усещането, че Борисов е наложил този кандидат на софийската организация на ГЕРБ, че я е лишил от нейния естествен кандидат и че личното е търсил такъв. Така този срамен резултат се прехвърля върху него“. Това коментира пред bTV политологът Светослав Малинов.
 

"ГЕРБ губи позиции. ПП-ДБ ще излязат много силни от такива избори, не защото побеждават ГЕРБ, а защото направиха пробив в местната власт изобщо. Това е коалиция, която не съществуваше на предишните избори. Тръгвайки от много ниска база, сега ще покрие страната със съветници, с малки кметове, а на няколко места и с кметове в големи градове", смята политологът.

 

"Има тотален срив на „Възраждане", заяви Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката. "Няма голяма промяна и наказание в провинцията. ГЕРБ запазва почти всичките си кметове или поне отива на балотаж с голяма преднина“, смята още Севлиевски.

 

"Аз очаквам тази седмица Борисов да забрави, че е бил против машинното гласуване и изведнъж да се окаже голям привърженик на машините. Видя, че тази позиция е губеща", посочи политологът Ружа Смилова.

 

Политологът Христо Панчугов смята, че нищо неочаквано не се е случило в София - очаквало се е ГЕРБ да загуби. Панчугов предупреди, че тези резултати няма да имат никакво значение след още един цикъл такива избори, в които цялото общество е убедено, че този фундамент на националната сигурност и демокрацията в България (б.а. вотът) е краден постоянно. "Това е ефектът, който виждам и всичко друго бледнее пред него", добави той.

 

"Няма как да ни убедят в каквото и да е, като самите политици нямат доверие във вота. Цари общо недоверие към изборния процес в България. ЦИК продължава да е партиен орган, а трябва да пази политическия баланс, т.е. да гарантира, че нито една политическа партия не може да открадне изборите на другите политически сили. Два месеца преди изборите обаче не знаеше какво да прави с машините, защото е политически орган. Никой не смее от поне 10 години да го направи експертен орган“, коментира Панчугов.

 

Според него големият процент на недействителните бюлетини в някои общини като Бургас например се дължи на факта, че до вчера едни хора са очаквали да гласуват с машини и никой не си е направил труда да им обясни какво да правят, когато им дадат хартиени бюлетини. 

 

"Доверието се внася непрекъснато, методично. Избирателната активност се притиска. Този път наблюдавахме едно драстично действие, с което се опитаха да внесат недоверие в последния момент – нещо недопустимо, което направиха политиците. Те обаче получиха обратен ефект", каза политологът и преподавател в СУ проф. Мария Пиргова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3748 |30.10.2023 Георги Лозанов: След изборите в София се връща координатната система ляво – дясно . 2| 10203 |30.10.2023 Проф. Румен Кънчев за ФрогНюз: В Близкия Изток ще се изостря съперничеството между САЩ, Русия и Китай, ще доминира военната сила пред дипломацията . 2| 10429 |30.10.2023 В 25 областни града резултатите са ясни. Кои градове избраха кмет на първи тур? . 12| 10616 |30.10.2023 Кметската битка: Какво показват резултатите на ЦИК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads