Реклама / Ads
62| 5751 |27.11.2013 НОВИНИ

Манолова и Атанасова се скараха на тема Достоевски

.
Източник: Булфото
Бившият председател на здравната комисия Даниела Дариткова се обяви против алинеята, регламентираща още в началото на годината да може да се харчи от резерва на Касата. „Вносителите не мислят да управляват втората половина на 2014 г., друга логика в този текст не виждам. Това решение е особено авангардно, никой в 13-годишната история на Касата не си е позволявал такова нещо, възмути се Дариткова”.
 

 

Тя се нахвърли върху здравния министър Таня Андреева, че днес няма смелост да дойде за гласуването на бюджета на НЗОК. „Когато става въпрос за обществените средства, с които борави Касата и за вноските на всички нас, следва да проявите разум”, посъветва колегите си и ексздравният министър Десислава Атанасова. Според нея, ако този текст бъде приет, още в началото на 2014 г. ще може да се разблокира резервът и в края на годината ще трябва пак да се прави „някак си скрито” актуализация на бюджета.

 

Предложението на ГЕРБ не бе прието от мнозинството, като депутатите предпочетоха да подкрепят текста на вносителя.

 

Опозицията беше контра и за 104-те милиона лева в допълнение, с които НЗОК ще разполага. Дариткова разясни, че 10 милиона ще отидат за дентална помощ, а с останалите ще може да се оперира само ако МЗ и МС позволят това до началото на годината. Според депутатката това е непостижим срок и така тези пари ще бъдат блокирани за използване, а вместо това те да бъдат използвани за болнична помощ.

 

„Слушам този дебат, гледам изявите на опозицията и не мога да се начудя. Хората, които докараха до трагичен хал лекари и пациенти, днес са главни критици, с и видите ли, имат самочувствието да дават съвети”, изнегодува заместник-председателят на НС Мая Манолова.  Тя подчерта, че за първи път всички пари от здравни вноски ще се дават за здраве и държавата няма да краде от хората.

 

Тя препоръча какво да се направи в сектора и забрани на опозицията да  се произнася за здравеопазване и да говори за Конституционния съд. „Вие трябва да говорите само за наказателния съд, там ще отговаряте”, размаха пръст срещу ГЕРБ.

 

Десислава Атанасова веднага поиска реплика, като обвини Манолова, че не разбира нищо от здравеопазване. Според Атанасова социалистката не разбира нищо и от право, а невежеството й е смущаващо. „Надявам се да сте прочели поне класиката „Престъпление и наказание” на Достоевски, защото само там виждам допирните точки в знанията ви за общата част на Наказателния кодекс. А всъщност, г-жо Манолова - и в поправката „Ванко 1”. Поправка, на която сте вносители заедно с г-н Христо Бисеров”, коментира герберката.

 

„Чела съм както „Престъпление и наказание”, така и „Идиот” на Достоевски”, опроверга Манолова. В литературния спор се намеси и Йордан Цонев от ДПС. Той взе думата и заяви, че преди да се говори за Достоевски, би трябвало да се отбележи и кой е чел „Винету”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 5435 |26.11.2013 Манолова към ГЕРБ: Кой открадна 1 милиард и 400 хиляди лева от бюджета на НЗОК?! . 51| 5796 |22.11.2013 Манолова призова Цветанов: Оставка! . 63| 6912 |20.11.2013 Манолова и Николаев в спор как се подсказва в ухото или с опорни точки . 45| 5351 |15.11.2013 Златанова и Дончев се скараха заради спирането на пари от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads