Реклама / Ads

5| 4713 |26.02.2020 НОВИНИ

Манолова: Идват два токови удара - нова цена на тока и либерализацията на пазара

.
Мая Манолова
От 1 юли 2020 г. гражданите ги очаква токов удар заради повишаването на цената на тока сега с около 7 лева на мегаватчас, коeто стандартно се прави от средата на годината. Но от 1 юли 2021 г. ги очаква втори токов удар, защото тогава влиза и либерализацията на пазара за битовите абонати и те вече ще трябва да са си избрали свои доставчици на ток.

Това обясни Мая Манолова пред bTV по повод на вчерашното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, на което тя присъства във връзка с увеличението на цената на тока за битовите потребители.
 
Потребителите като вас и мен няма да могат да се върнат към досегашния ред на доставяне, който беше с трите ЕРП-та, а механизмите за либерализацията още не са готови.

 

Манолова посочи, че с между 3 и 7 лева ще се вдигне цената на тока за гражданите от 1 юли тази година.

 

„Днес в Икономическата комисия в парламента се разглеждат на второ четене изменения в Закона за климата, на тъмно, без хората да знаят какво ги касае. Според промените около 30 големи частни компании ще получат държавна помощ за въглеродни емисии. Става дума за 220 млн. лева на годишна база, които да им се изплатят със задна дата", каза Манолова, като обясни, че депутати са внесли предложение тези пари да се намалят до 33 млн. лева.

„Само в 11 страни има такава държавна помощ, но там те са обвързани с иновации и енергийна ефективност", посочи Манолова.

 

"У нас тези около 30 големи фирми ще спечелят на гърба на малките и увеличението  – между 3 и 7 лева на мегаватчас  – ще се разхвърлят по сметките на  обикновените потребители на ток", каза тя.

 

Тя съобщи, че с между 5 и 10 % ще се увеличат сметките за ток на регулирания пазар от 1 юли за потребителите, но от 1 юли и първата част – около 3 хиляди домакинства от битовите потребители (това са например хората с големи къщи с басейни, с мощност над 50 киловата), вече също ще излязат на свободния пазар.

 

„Тогава ще има ново увеличение на цената и ще последва токов удар за хората, защото механизмът на либерализацията не е готов и не е разписан нормативно от управляващите", посочи Манолова, като напомни, че има само още 4 месеца докато първите граждани излязат на свободния пазар на тока.

 

Манолова отбеляза, че се търси смел депутат, който да внесе предложенията й за промени в закона за отпадъците, като очаква депутатите да не обслужват големите оператори, а гражданите и инициативните комитети срещу боклука.

 

„Започваме национална подписка с инициативните комитети от цялата страна за приемането на адекватни, а не така предложените от ГЕРБ и БСП мерки срещу боклука", съобщи Манолова и подчерта, че светлият бизнес не трябва да пострада от законодателството, а само злоупотребяващите оператори на боклук.

 

„На вчерашното заседание на Комисията по околна среда в парламента е станало ясно, че според МОСВ и депутатите всичко е наред с третирането на отпадъци у нас. Самият министър  на околната  среда каза, че има раздавани „разрешителни на килограм" и има 5 хиляди площадки за боклук у нас, но в същото време не приемат предложенията на инициативните комитети от страната да се ограничи вносът и да не се правят нови мощности", подчерта Манолова.

 

„Ако искаш да си отвориш фризьорски салон, чакаш разрешително, но ако искаш да трупаш отпадъци, ставаш оператор след 14 дни „мълчаливо съгласие" на органите", обясни тя режима на „мълчаливо съгласие", валиден за дейностите с отпадъци, за който се иска отмяна.

 

Манолова обясни, че в предложенията има и забрана за внос на битови отпадъци от трети страни, като се допуска търговия с отпадъци само в такива обеми,  за каквито в България има инсталирани мощности за преработване и горене и повече от това да не се внася.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4969 |22.02.2020 Манолова: Проектът на Закона за земеделските земи мачка малките собственици . 5| 4570 |17.02.2020 Манолова: Отговорността, за това че България се е превърнала в сметище, е на Борисов . 5| 5004 |14.02.2020 Манолова: Ако на изборите в София имаше машинно гласуване, нямаше да има 900 коригирани протокола . 3| 4063 |07.02.2020 Манолова: Властта не се справя с проблемите, които сама създава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ